Košarka
SPORTOVI
Košarka
Sve se mijenja osim Knicksa

''Žestoki'' momci iz Brooklyna

Brooklyn Netsi će u godinama koje dolaze biti glavna košarkaška atrakcija u New Yorku.

Kyrie Irving i Kevin Durant (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ako nešto možemo reći za aktualni prijelazni rok u NBA-u, onda je to da imamo zvijezde koje su se silno željele vratiti kući, u sredine gdje su odrasle. Ili barem blizu njih. I to samo potvrđuje činjenicu da je geografija itekako odigrala svoju ulogu. Možete li zamisliti da bi Kawhi Leonard otišao iz Toronta da je smješten u Kaliforniji? Ili da bi Kyrie Irving i Kevin Durant odlučili spojiti svoje talente u Netsima iz Memphisa? Naravno da ne.

Doduše, u cijeloj toj priči kao gubitnici su izašli Knicksi i Lakersi, koji su imali najbolju startnu poziciju, ali ne i dovoljno pameti proteklih godina. U redu, Lakersi su još uspjeli nekako posložiti roster oko LeBrona, ali pritom ne razmišljajući puno o budućnosti i tome što će biti nakon njega. To je cijena showtimea pa makar i za koju godinu tražili vodu po pustinji.

Sve se mijenja osim Knicksa

Međutim, slavni Knicksi tu još lošije stoje, oni već godinama traže oazu koja će barem nakratko bujati. Koja neće presušiti u roku nekoliko tjedana. Ali, njihova vrhuška nikako da pronađe samog sebe u vlastitoj pustinji. Rezultat toga, ali i mudro vođene politike njihovih rivala je da su dvije top akvizicije kojima su se nadali odabrale novi početak u susjedstvu.

Irving i Durant izabrali su mir u Brooklynu, iako teško da će imati spokoj kojemu se možda nadaju. Ova generacija igrača odlučila je sama kontrolirati i utjecati na tržište. Samim time morat će se nositi s pritiskom i potencijalnim neuspjehom. Irving je napustio Boston kao zvijezda koja se nije do kraja realizirala i koja je u svojoj karijeri bez LeBrona dobila samo jednu playoff seriju.

Da se razumijemo, njegov talent je neosporan, ali njegova liderska i karakterna osobnost se pokazala upitnom za prvu opciju u jednoj momčadi. Barem u ozbiljnoj ekipi koja je kandidat za naslov. Doduše, Netsi u idućoj sezoni neće imati taj imperativ, no Irving će svejedno biti prva opcija prije povratka Duranta i opet će morati uskočiti u istu ulogu.

Prije nego što je postalo jasno kako će njih dvojica obući dres Brooklyna, bio sam sumnjičav u potencijalnu zamjenu D'Angela Russella Irvingom. Netsi su taman počeli ličiti na nešto i odradili najbolju sezonu unatrag nekoliko godina. Štoviše, Sean Marks je pokazao sjajan njuh za odabir igrača, a Kenny Atkinson potencijal za iskorištavanje njihovih prednosti.

Jasno mi je kako bi zadržavanjem Russella vjerojatno izgubili i Duranta i kako je to bila jedinstvena prilika za pokušaj slaganja nečeg većeg. A koliko igrači imaju utjecaja u tome govori i podatak da sve to nije moglo proći bez prijatelja DeAndrea Jordana, iako na rosteru već sada imaju vrlo darovitog Jarretta Allena, kojemu nije ispod časti igrati Ljetnu ligu ni u svojoj trećoj godini. I koji je lijepo napredovao. 

Zašto bi Irving mogao funkcionirati u Netsima?

Netsi će u narednu sezonu ući bez imperativa strpljivo čekajući oporavak Duranta, ali njegovom potencijalnom povratku nisu potpuno zatvorili vrata. To ne znači da neće biti nikakvih očekivanja. Očekuje se da se bore za top četiri mjesta na Istoku, a ispod šestog mjesta ne bi smjeli pasti. Nisu favoriti konferencije, no daleko od toga da će biti prolaznici. Momčad i bez Duranta ima veću dubinu nego što je to bio slučaj prošle sezone.

Na poziciji playmakera Irving će uskočiti u Russellovu ulogu, koji je dominirao s loptom u rukama i pick and roll igri i tu ne bi trebalo biti puno problema što se tiče njegove adaptacije kao dominantnog igrača na lopti. Štoviše, zvijezda Broooklyna je pick and roll maestro. Da, neće više pored sebe imati pick and pop majstora poput Ala Horforda, ali osim što može sam kreirati, imat će bolje centre koji se mogu odlično deblokirati i sjuriti prema obruču.

Allen je već pokazao bljeskove u takvoj igri, dok je Jordan izgradio karijeru u rađenju blokova i na Paulovim lobovima. A Irving već ima iskustva s takvim centrima još iz perioda u Clevelandu i igri s Tristanom Thompsonom. Također, pored njega će biti Joe Harris, šuter kakvog nije imao u Bostonu i igrač koji ne treba dribling da bi uzimao poene.

Znamo i kako je Irving jako dobar u izolaciji, Celticsi su s njima na terenu bili za šest poena bolji nego bez njega, a Netsi su prošle sezone vrtjeli više izolacija od Bostona. U cijeloj priči pomažu i Atkinsove improvizacije i utrčavanja igrače bez lopte u napadu. Umjesto Terryja Roziera, koji je imao poteškoća s prihvaćanjem nove uloge, uz njega će biti Spencer Dinwiddie kojemu je potpuno jasno što se od njega traži i po potrebi može igrati uz Irvinga kao sekundarni razigravač. Iako u toj ulozi nije bio idealan s Russellom, ali jest kao ponajbolji šesti igrač lige.

Veća širina nego lani

Međutim, u momčadi je još jedan igrač koji voli igrati s loptom u rukama, Caris LeVert, koji će zajedno s Princeom popunjavati poziciju niskog krila. LeVert je najbolji kao slasher. Nešto poput Siakamove uloge u Raptorsima, koji je mogao primiti loptu na perimetru i brzo napasti reket skupljajući puno šuteva blizu obruča. Za potpunu prilagodbu s novom glavnom opcijom, barem u odsustvu Duranta, trebat će povećati svoj učinak za tri poena.

LeVert nije posebno dobar catch-and-shoot strijelac (tek 26 posto). Tu bi se puno bolje mogao uklopiti Taurean Prince, koji je puno bolji bez lopte i opasniji u spomenutim situacijama od LeVerta. Ali ne škodi imati obojicu, jer to daje više mogućnosti i fleksibilnosti u slaganju petorki. Također, na poziciji visokog krila imat će zahvalnije opcije od tipa Marcusa Morrisa.

Sada već bivša Bostonova ''četvorka'' je prošle sezone bila dobra u izolacijama i mid-rangeu, dok je Rodions Kurucs 3D krilo s visinom small-ball centra, koji može širiti teren i preuzimati niže igrače. Makar, očekuje se da Netsi pokušaju igrati na krilnim pozicijama zajedno s LeVertom i Princeom, što samo daje na dubini koju dosad nisu imali. I onda još tome nadodajte Wilsona Chandlera, igrača kojeg vjerojatno očekuju manje minute, ali koji može biti iskoristiv u rotaciji.

Atkinson će na raspolaganju imati i Garretta Templea, čija rola neće biti značajna, ali koji može svojom obranom i veteranskim prisustvom zajedno s Jordanom pomoći Irvingu u držanju svlačionice i razvoju mlađih igrača. Sigurno bi mnogi ljudi s ovih prostora voljeli vidjeti i koje minute za Džanana Musu. Međutim, bit će mu jako teško, ali ne i nemoguće, upasti u ozbiljnu rotaciju.

Marks je izgradio ovu momčad iz temelja i još uvijek raste. Ono pravo očekuje se tek u sezoni 2020./21., kada bi Irving i Durant trebali voditi kolo, a ostali biti sporedna pratnja. Dotad će morati pokazati neke stvari i vidjeti na koga se može računati. Kažem, puno toga ovisit će o Irvingu i njegovom utjecaju na ekipu. U Bostonu nije ispalo dobro i najbolji scenarij za obje strane bio je da se rastanu, što ne mora značiti da će biti i slučaj u Netsima. Ali sami su izabrali svjetla New Yorka, samo je pitanje hoće li ih se pamtiti kao žestoke momke Brooklyna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider