Košarka
SPORTOVI
Košarka

Vodstvo NLB-a odbilo žalbu Cibone, Partizan prvak!

Pogledajte službeno obrazloženje odbijanja Cibonine žalbe!

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kao što se i očekivalo, vodstvo regionalne košarkaške lige NLB odbilo je žalbu Cibone zbog neregularnog završetka finala Fibnal Foura u zagrebačkoj Areni igranog ove nedjelje.

>> Peras: Imamo novu snimku, Kecmanova trica nije regularna!

>> Tomas: Gadi mi se sve, nemoguće je za 0.6 sekundi izvesti taj šut

Podsjetimo, Cibona se žalila zbog toga što je u trenutku izvođenja lopte od strane Partizana, u polovici Cibone bilo nekoliko osoba u terenu što se kosi s pravilima igre. U Ciboni tvrde da su suci trebali prekinuti igru i dosuditi tehničku klupi, no da se tako odigrao scenarij možete zamisliti kakav bi kaos tek nastao, a suci bi vjerojatno morali potražiti zaštitu.

Također, ne sjećamo se kada su suci tako nešto dosudili u košarci. Ovako je Kecman nestvarno zabio i tu se slovenskoj trojci ne može ništa prigovoriti.

Ostaje jedino velika dilema je li Kecman mogao izvesti takav šut za 6 desetinki. Izgleda kako je jedinu grešku napravio zapisnički stol, jer je prekasno uključena štoperica prilikom izvođenja lopte Rašića. Naime, do sada su se ovakvi koševi u ovako malom vremenskom periodu viđali samo kada su zabijeni iz 'odbojke', a kako je igrač Partizana uspio prihvatiti loptu, spustiti je i izbaciti u takvom luku u 60 stotinki ostaje misterij.

Donosimo obrazloženje Josipa Bilića u cjelosti:

KK Cibona je dana 25. travnja 2010. godine, podnijela delegatu utakmice finala NLB lige ABA koja je istoga dana odigrana u Zagrebu između KK Cibona iz Zagreba i KK Partizan iz Beograda, po službenom predstavniku kluba, žalbu u žalbenom roku od 20 minuta nakon završetka utakmice.

U navedenoj žalbi službeni predstavnik kluba navodi da je kraj utakmice neregularan, i to iz razloga što je nakon postignutog koša igrača KK Cibona, Bogdanovića, na semaforu ostalo 0,6 sekundi do isteka vremena utakmice, te da nastavno na navedeno, u tome roku nije moguće uputiti u preostalom vremenu šut sa zemlje već samo iz skoka, te da slijedom navedenih razloga po mišljenju žalitelja, konačni rezultat utakmice neregularan.

Nadalje žalitelj navodi da je u trenutku postizanja koša igrača KK Partizan, na terenu bilo više osoba koji nisu bili igrači ekipa koji su u tome trenutku bili igrači na terenu.

Žalba nije osnovana.

Odlučujući o predmetnoj žalbi, a u skladu sa člankom 56.3 Propozicija natjecanja NLB lige ABA (poseban postupak), Direktor lige je u odnosu na žalbeni razlog postignuća koša izvan vremena utakmice, pribavio mišljenje sudaca i delegata utakmice (prvi sudac: Sašo Pukl, sudac: Matej Boltauzer, sudac: Damir Javor, delegat: Yalcin Buluc).

Iz pribavljenog mišljenja proizlazi slijedeće.

Suci utakmice navode da je zadnji koš igrača KK Partizan, Kecmana, postignut regularno jer je lopta napustila ruke igrača prije isteka vremena. U vezi navedene odluke konzultirala su se sva trojica sudaca, te su svi bili istovjetnog mišljenja.

Delegat utakmice u svom mišljenju navodi također da je posljednji šut igrača upućen prema košu u vremenu utakmice, te da je u tome istovjetnog mišljenja kao i suci utakmice. Na temelju FIBA Službenih pravila košarkaške igre, čl. 46.9, 46.11, 46.12 u isključivoj je nadležnosti sudaca utakmice i delegata utakmice, odlučivati o vremenskom tijeku utakmice, uključujući i donošenje odluke o kraju utakmice.

Također, suci utakmice su u isključivoj nadležnosti voditi brigu po tome koji igrači se u trenutku igre mogu nalaziti na parketu. Kako o navedenom suci nisu izvijestili o postojanju nikakvih nepravilnosti, to je temeljem njihova mišljenja i mišljenja delegata utakmice, direktor lige donio odluku o odbijanju žalbe KK Cibona.

Uputa o pravnom lijeku:

Protiv ove odluke nema prava na žalbu, te je ista konačna danom donošenja.

Datum: 27.04.2010.

Josip Bilić

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider