Košarka
SPORTOVI
Košarka
velika objava

Odlazak rekordera, ikone i kralja atrakcije: NBA legenda se oprostila nakon jedinstvenog pothvata

Čuveni letač oprašta se od profesionalne košarke nakon čak 22 godine u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni košarkaš Vince Carter (43) objavio je da odlazi u mirovinu nakon 22 sezone u NBA-u, najviše u povijesti lige. Učinio je to u vlastitom podcastu Wingin' it. Kraju karijere kumovala je odluka lige da njegovi Atlanta Hawksi neće biti jedna od 22 momčadi koje će sudjelovati u završetku lige prekinute zbog koronavirusa.

Carter je jedini igrač u povijesti NBA-a koji je igrao u četiri različita desetljeća. Počeo je 1998., a karijeru je zaključio na ulasku u 20-e godine 21. stoljeća. Igrao je za Toronto Raptorse, New Jersey Netse, Orlando Magic, Phoenix Sunse, Dallas Maverickse, Memphis Grizzliese, Sacramento Kingse i Atlanta Hawkse.

All-Star igrač bio je osam puta, bio je rookie godine u prvoj sezoni s Raptorsima, osvojio je natjecanje u zakucavanju 2000. godine, po jednom je bio član druge i treće najbolje petorke NBA-a, osvoji je olimpijsko zlato s SAD-om 2000. u Sidneyju.

Smatra ga se ponajboljim zakucavačem i jednim od najatraktivnijih igrača koji su ikad zaigrali košarku. Autor je možda i najboljeg zakucavanja u povijesti - čuvenog "zakucavanja smrti" na Olimpijskim igrama 2000. kada je preskočio 218 centimetara visokog Francuza Frederica Weisa.

Bio je ikona i ponajveća zvijezda jedne, post-jordanovske generacije zajedno s igračima poput Kobea Bryanta, Allena Iversona, Kevina Garnetta, Tima Duncana, Tracyja McGradyja... Zbog svoje atraktivne igre zaradio je niz nadimaka: Air Canada, Vinsanity, Half-Man Half-Amazing.

Mnogi su se zbog njega zaljubili u košarku, uključujući cijeli Toronto koji do Carterova dolaska nije imao praktički nikakvu košarkašku tradiciju. Danas je taj kanadski grad lud za košarkom, što najbolje pokazuju scene nakon osvajanja prvog NBA naslova u njihovoj povijesti, a dobar dio zasluga ide Carteru, prvom igraču koji je Kanađane zarazio košarkaškim virusom.

Unatoč svim ostvarenjima, mnogi smatraju da je s obzirom na talent trebao napraviti puno više u karijeri. Ipak, Carter je s godinama evoluirao, posao je sjajan šuter, suigrač, timski igrač i mentor mladim igračima, pa je na kraju igrački debelo ''nadživio'' sve najveće zvijezde svoje generacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX