Košarka
SPORTOVI
Košarka
Victor Wembanyama

VIDEO Visok je 220, u reketu kupi sve, a ima kretanje i šut poput beka! On je sigurni idući prvi pick NBA drafta

Ove sezone oči mnogih košarkaških zaljubljenika bit će uperene u Victora Wembanyamu.

Victor Wembanyama (Foto: Afp)

U siječnju ove godine Victor Wembanyama napunio je 18 godina. Već dva mjeseca prije toga u dresu Asvela je debitirao u Euroligi. Već to bio je dokaz kako se od ovog momka jako puno očekuje.

Do kraja sezone u Euroligi upisao je ukupno 13 nastupa, deset puta započevši utakmicu u početnoj petorci. U prosjeku je igrao 17,3 minute po susretu te je upisivao 6,5 poena, 3,8 skokova i 1,9 blokada po utakmici. U 16 utakmica francuske lige bio je na 9,4 poena, 5,1 skokova i 1,7 blokada, igrajući 18 minuta po utakmici.

Impresivne brojke za jednog klinca, ali još impresivnije je ono kako on izgleda na terenu. Visok je 220 centimetara i uistinu je gazda pod košem, no njegovo kretanje izvan reketa i šut su nešto što ostavlja bez teksta. Posebno kad uzmemo u obzir taj već spomenuti podatak njegove visine.

Posljednja sezona pred izlazak na draft

Na kraju sezone odlučio je napustiti Asvel te prijeći u redove Metropolitans 92, prvoligaške momčadi u kojoj će dobiti veću minutažu, u svojoj posljednjoj godini pred izlazak na NBA draft.

Što se tiče NBA drafta, sve osim toga da on bude prvi izbor bit će veliko iznenađenje. Toga su već svi svjesni i najavljuje se žestoko tankiranje svih franšiza koje bi mogle imati šansu doći do prvog izbora.

Da je Victor napravio dobar potez prelaskom u Metropolitans 92, klub iz predgrađa Pariza, dokazuje već brojkama iz pripremnih susreta. 17. rujna protiv izraelskog Holona ubacio je 34 poena, uz deset skokova i pet blokada.

Fizičko čudo prirode uz ogroman košarkaški talent, ne čudi što mnoga predviđanja odlaze toliko daleko da se smatra kako ima priliku postati najdominantniji igrač lige. Naravno, nešto tu nedostaje, prije svega na polju fizičke snage.

Što s koljenima?

Uvijek je tu i ovo staro, dobro pitanje u vezi s košarkaševom visinom i konstitucijom, a to je koliko njegova koljena mogu to sve nositi na sebi, posebno ako se pojavi ta gore spomenuta dodatna masa.

Sve u svemu, iz onog što vidimo ovo nam izgleda kao košarkaš koji je svakako budućnost, a ne bi nas čudilo da svoju dominaciju, barem prema ovim pripremnim izvedbama, odradi već ove sezone u francuskoj ligi, gdje bi trebao imati minutažu između 25 i 30 minuta po utakmici, ono što mu Asvel nije bio spreman pod svaku cijenu dati.

Nakon toga slijedi draft, a onda još jedna europska sezona ili odlazak preko bare. Sve u svemu, pratit ćemo kako će proći ovo neupitno čudo od djeteta. Čovjek koji bi mogao košarku učiniti drugačijim sportom od onoga na kakav smo navikli.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider