Košarka
SPORTOVI
Košarka
NA KRILIMA JOKIĆA

VIDEO Preuzimaju li Europljani vlast nad NBA ligom?

Nagrada za najkorisnijeg igrača NBA lige četvrtu je godinu za redom pripala košarkašu iz Europe.

Nagrada za najkorisnijeg igrača regularnog dijela sezone najbolje košarkaške lige svijeta dodjeljuje se još od daleke 1956. godine. Prvi osvajač bio je košarkaš St. Louis Hawksa Bob Pettit, koji je tri godine kasnije ponovio to dostignuće.

Do sada je ovu nagradu najviše puta, čak šest, osvojio legendarni centar Kareem Abdul Jabbar, pet puta Bill Russel i Michael Jordan, a četiri MVP titule imaju Wilt Chamberlain i Le Bron James.

Najviše se cijene centri

U prvih 50 godina dodjele ove nagrade čak 25 puta nagradu su osvajali igrači na poziciji centra.

Od toga čak 47 puta američki košarkaši, 2 puta Kanađanin Steve Nash i jednom američki reprezentativac rođen u Nigeriji Hakeem Olajuwon.

Čak pola stoljeća ova je nagrada zaobilazila europske igrače. No onda se stvari počinju mijenjati. 2018. godine nagradu je osvojio Giannis Antetokounmpo, a onda to ponovio godinu kasnije.

Jokić preuzeo primat od Giannisa

I da, to nije sve. Europsku dominaciju posljednjih godina nastavio je fenomenalni srpski centar Nikola Jokić. Jokić je u dresu Denver Nuggetsa posljednje dvije sezone najkorisniji igrač NBA lige.

Ove sezone djeluje zaista impresivno. U prosjeku po utakmici zabija 27 koševa, ima 14 skokova, 8 asistencija. Čak 19 triple double učinaka što je najviše u ligi.

I dok se Draženu Petroviću i njegovoj generaciji prvih Europljana u NBA-u nije vjerovalo, Antetokunpu, Jokiću i njegovoj sjajnoj generaciji se itekako vjeruje. No, netko je i njima prokrčio put.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider