Košarka
SPORTOVI
Košarka
Uz same legende

Veliko priznanje: Dino Rađa izabran u Košarkašku kuću slavnih!

Hrvatska košarkaška legenda i bivši igrač Boston Celticsa, Dino Rađa, primljen je u Košarkašku kuću slavnih u američkom Springfieldu!

Dino Rađa (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedan od najvećih hrvatskih košarkaša i član legendarne generacije Jugoplastike, Dino Rađa, dobio je veliko priznanje tako što je izabran u Hall of Fame, a službena dodjela ovog priznanja dogodit će se 7. rujna 2018. u Springfieldu.

Dino Rađa, koji je desetljećima dominirao na međunarodnoj sceni osvojivši dva naslova prvaka Europe te naslove jugoslavenskoj, grčkoj i hrvatskoj ligi, primljen je u Kuću slavnih kao dio generacije 2018., a s njim su od NBA velikana tu počast zaslužili, među ostalima, Ray Allen, Jason Kidd, Steve Nash i Grant Hill.

Dvaput je bio i reprezentativni prvak Europe sa selekcijom bivše SFRJ. S Hrvatskom je, pak, osvojio olimpijsko srebro (1992.), dvije europske bronce (1993. i 1995.) te svjetsku broncu (1994.), a sveukupno ima osam reprezentativnih medalja s najvećih natjecanja.

Bio je proglašen i najboljim igračem finala doigravanja u Grčkoj (1998.) i najboljim igračem finalnog turnira Eurolige (1989.). Od FIBA je 1991. godine izabran među 50 najboljih košarkaša, a 2008. je dobio priznanje kao jedan od 50 najznačajnijih promicatelja Eurolige.

U NBA ligi proveo je četiri sezone u dresu Boston Celticsa za koje je odigrao 224 utakmice uz prosjek od 16,7 koševa i 8,4 skoka pri čemu je u najboljoj sezoni (1995./1996.) prosječno bilježio 19,7 koševa i 9,8 skokova.

Od Hrvata tu čast još su imali Krešimir Ćosić (1996.), Dražen Petrović (2002.) i Mirko Novosel (2007.).

Sjevernoamerički odbor je u "generaciju 2018." uključio NBA zvijezde Raya Allena, Stevea Nasha, Jasona Kidda, Granta Hilla i Mauricea Cheeksa te sveučilišnog trenera Charlesa "Leftyja" Driesella. Odbor za žene odlučio je u "Hall Of Fame" uvrstiti igračicu Tinu Thompson i trenericu Katie Smith. Kao zaslužni košarkaši dužnosnici u Kuću slavnih ulaze Rick Welts i Rod Thorn, Ora Mae Washington predstavnica je "Afro-američkih košarkaških pionira", a Charlie Scott ulazi kao predstavnik "Odbora košarkaških veterana".

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider