Košarka
SPORTOVI
Košarka
Curry i Westbrook oduševljeni

Amerikanci su ga već prozvali novim Curryjem, a on bilježi nešto što nije viđeno 65 godina

Možete li zamisliti novog Stephena Curryja? Ili igrača koji bi mogao postati još bolji od njega? To su samo neka od pitanja koja posljednjih mjeseci odzvanjaju u američkim košarkaškim krugovima, a sve zbog jednog momka koji je doista fenomen.

Trae Young (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Playmaker Oklahoma Soonersa Trae Young privukao je veliku pozornost javnosti sjajnim izvedbama u sveučilišnoj košarci. Već sama činjenica da su ga mnogi počeli uspoređivati sa Stephenom Curryjem govori da se radi o posebnom talentu. Naravno, nezahvalno je govoriti da smo dobili novog Curryja, jer vjerojatno više nikad neće biti novog Curryja, kao što neće biti ni novog LeBrona Jamesa.

Ima samo 19 godina, a već ruši rekorde

Međutim, da Trae Young posjeduje karakteristike najboljeg šutera današnjice, to zaista stoji. Njegove šuterske sposobnosti, pa čak i drskost uzimanja dalekometnih šutova jako podsjećaju na zvijezdu Warriorsa, odnosno najbliži je Curryju od svih igrača koje smo dosad imali priliku gledati. Njegov sveučilišni šou nije prošao nezamijećeno ni kod NBA zvijezda, jer ipak se radi o momku koji će ove godine izaći na draft.

Stephen Curry za njega je rekao da je ''nevjerojatan i užitak ga je gledati'', dok je Russell Westbrook izjavio kako je ''čudesno vidjeti ga da radi tako velike stvari''. A nećete svaki dan čuti da Curry i Westbrook u razmaku od nekoliko dana sipaju pohvale na račun sveučilišnih košarkaša. Pa po čemu je to onda Young poseban?

Za početak, predvodi NCAA i po broju koševa (29,6) i po broju asistencija (9,6). Zadnji kojemu je to pošlo za rukom bio je Dick Proat u sezoni 1951./52. Da, Trae Young je na putu da napravi nešto što nije viđeno 65 godina. No to nije sve. Ove sezone postavio je i NCAA rekord s 22 asistencije za samo 29 minuta. Zato i ne čudi da je privukao pažnju triple-double Westbrooka, ali i još nekih drugih igrača koji već pozivaju skaute da ne ''prespavaju'' takav talent.

Young je od samog starta sezone krenuo furiozno. U sveučilišnom debiju protiv Omahe 12. studenog upisao je 15 koševa, deset asistencija i šest skokova, da bi tri dana kasnije ubilježio 22 poena i 13 asistencija u pobjedi nad Ball Stateom. No 26. studenog dogodila se utakmica koja mu je okrenula život naglavačke. Tada je, naime, utrpao 43 koša od ukupno 90 svoje momčadi protiv Oregon Ducksa i lavina je krenula.

Usporedbe s Curryjem opravdane

Od te utakmice počele su usporedbe s Curryjem zbog njegova stila igre, a koje su se zadržale sve do danas kada ozbiljno kandidira za igrača godine u NCAA-u i kada se njegovo ime povezuje s top 5 pickova na ovogodišnjem draftu. U tom periodu upisao je još nekoliko utakmica s 40+ koševa, uključujući i nedavnu utakmicu sezone kada je rivalu Oklahoma Stateu zabio 48 koševa (ali uzeo i 39 šuteva).

Prije nego što ga smjestimo u Curryjevu stratosferu, treba reći da se radi o mladom igraču koji je sklon oscilacijama i da još uvijek treba proći dobar put da dođe na njegov nivo. Usporedbe s Curryjem opravdane su, ali nitko ne može znati dokle će dogurati i koliko će stvarno biti dobar, kao što nitko nije mogao znati da će Curry postati to što je danas dok je još bio na koledžu.

Činjenica je da Young smiono i bez prevelikog napora izbacuje loptu iz ''Currjyeve udaljenosti'', da to radi bez obzira na to je li uzeo dobar ili loš šut, i tako jedan za drugim s brzim oslobađanjem. Također ima izvanredan pregled igre i sposobnost mijenjanja tempa, a to mu omogućuje da se nađe u situacijama pod košem ili izolacijama nakon picka koje onda dobro pretvara u poene, bilo realizacijom ili asistencijom.

Njegove napadačke sposobnosti mogli bismo usporediti s još nekim aktualnim i bivšim playmakerima. Recimo, određena dodavanja podsjećaju na bivšeg dvostrukog MVP-a lige Stevea Nasha, dok su realizatorske mogućnosti spoj Lillarda i Irvinga. Sve to možda zvuči kao hiperbola, ipak govorimo o brucošu koji iza sebe ima tek 19 utakmica u NCAA-u, ali s obzirom na to da bi mogao postati prvi igrač u povijesti koji će predvoditi diviziju i u poenima i asistencijama, dopustite da odemo u te sfere.

Jedna stvar posebno veseli

U Youngovu svijetu postalo je normalno isporučivati 30 po večeri, već je u sedam utakmica otišao preko te brojke. Međutim, i on je samo čovjek. Prije nekoliko je  dana u velikom okršaju najboljih playmakera svoje klase, Collina Sextona i njega, izašao kao gubitnik. Favorizirana Oklahoma izgubila je od Alabame, a Young bitku od Sextona.

Prvi put nakon dva i pol mjeseca i spomenutog debija s Omahom Young je zadržan ispod 20 koševa. Iako statistički nije odigrao puno lošiju utakmicu od Sextona, nije bio svuda po terenu i moćan kao njegov suparnik. Sexton je taj koji je izgledao nezaustavljivo u prodoru na koš i na koncu odveo svoju momčad do pobjede.

Spominjemo to zato što će ga se sve više gledati kroz prizmu sličnih duela i zato što još uvijek nije gotov, a kamoli nepogrešiv proizvod. I nitko od njega ne bi trebao očekivati da to bude. Ni Curry nije nepogrešiv, ali on je svoj renome izgradio i zato može uzimati šuteve s deset metara u prvim sekundama napada ili mrtvo-hladno šutnuti tricu u kontri. To je Curry kakvog danas poznajemo, a Young je samo netko tko podsjeća na njega. Ipak mu je tek 19 godina.

Kod Younga nas veseli što ima mentalnu snagu. Njegov stav i radna etika oblikovani su podrškom koju ima od svog oca Rayforda, bivše zvijezde Texas Techa. Fokusiran je na svaku utakmicu i bez obzira na svu histeriju oko njega, vrlo se zrelo nosi sa svime. A vjerujte, unutarnji je pritisak ogroman u takvim situacijama. Pogotovo kad se radi o mladoj osobi. No njegova posvećenost procesu odrastanja najbolja je karakteristika koju trenutno može imati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider