Košarka
SPORTOVI
Košarka
Bilo je i vrijeme

Velika čast i zasluženo priznanje: Toni Kukoč primljen u košarkašku Kuću slavnih!

Hrvatski košarkaški velikan s brojnim drugim velikim imenima primljen je u Kuću slavnih u američkom Springfieldu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Toni Kukoč napokon je primljen u košarkašku Kuću slavnih, koja se nalazi u američkom Springfieldu u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

Kako su naglasili su Hall of Fameu, Kukoč je trostruki NBA prvak, tri puta je proglašen za najboljeg igrača Eurolige (dvaput u dresu Jugoplastike, jednom u dresu Benettona), a ujedno je osvojio i Svjetsko prvenstvo na kojem je također dobio nagradu za najkorisnijeg igrača.

Ukupno je Kukoč peti Hrvat nakon Krešimira Ćosića (1996.), Dražena Petrovića (2002.), Mirka Novosela (2007.) i Dina Rađe (2019.) koji će biti uvršten među košarkaške besmrtnike.

Osim Kukoča, ove godine u Kuću slavnih ulazi još nekoliko NBA ikona: Paul Pierce, Chris Bosh, Chris Webber i Ben Wallace.

Kukoč je rođen 18. rujna 1968. u Splitu, gdje je kao dječak trenirao i nogomet (bio je vratar) i stolni tenis. Kasnije se ipak prebacio na košarku te je 1985. debitirao za prvu momčad Jugoplastike.

Hat-trick s Jugoplastikom i Bullsima

Sa slavnim klubom s Gripa u razdoblju od 1989. do 1991. osvojio je tri uzastopna naslova prvaka, pri čemu je kod dva potonja bio izabran za MVP-a. Zbog te generacije Svjetska košarkaška federacija (FIBA) proglasila je svojedobno Jugoplastiku najboljim košarkaškim klubom 20. stoljeća.

Prije negoli je otišao u NBA ligu, odradio je dvije sezone u dresu Benettona iz Trevisa s kojim je bio prvak Italije, a u istom tom razdoblju ispisao je najveći uspjeh hrvatske košarke od samostalnosti, osvojivši srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni (Hrvatska je tada izgubila finale od Dream Teama, najjačeg u povijesti).

Za Chicago Bullse igrao je od 1993. do 2000. godine i bio dio generacije (Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman...) koja je od 1996. do 1998. nanizala tri titule.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider