Košarka
SPORTOVI
Košarka
Brački kamen

Toni Kukoč pred svojom zgradom u Splitu dobio klupu

Na ideju o postavljanju monolitne klupe ispred stambene zgrade u Vukovarskoj 53 na Gripama došlo je nekoliko zaljubljenika u sport...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

 Proslavljeni splitski košarkaš i svjetski poznati Toni Kukoč dobio je danas pred ulazom u zgradu u kojoj je odrastao klupu od bračkog kamena na kojoj je uklesana njegova legendarna rečenica "između običnog koša i dobre asistencije uvijek izaberem dobru asistenciju. To mi je draže".

Na ideju o današnjem postavljanju monolitne klupe ispred stambene zgrade u Vukovarskoj 53 na Gripama došlo je nekoliko zaljubljenika u sport, a cilj im je bio zauvijek sačuvati uspomenu na tog velikog hrvatskog košarkaša. S obzirom da već godinama živi u Americi Kukoč se svim prisutnima obratio video porukom.

Idejni začetnik Kukočeve klupe je Sergije Vujnović koji otkriva da im je 1,7 tona teški kameni blok za klupu dao Jadrankamen, dok je Kamenoklesarska škola iz Pučišća na Braču odradila oblikovanje i konačan izgled klupe. Osim legendarne Tonijeve rečenice na kamenoj je klupi ugraviran broj njegovog dresa 7 i košarkaška lopta.

"Na ideju je došlo nekoliko navijača, krenuli smo u akciju, a iza nas je stala cijela zajednica ekipnih sportova grada Splita. Izrada klupe je trajala par mjeseci, a onda smo cijelo ljeto čekali da Toni dođe iz Amerike. Kako nije došao odlučili smo se danas okupiti ovdje i svečano obilježiti postavljanje klupe. Zašto klupa? Pa zato što je ona odmor za dušu i tilo dalmatinskog čovika", kazao je Vujnović.

Bivši direktor Jugoplastike Josip Bilić je rekao kako je postavljanje klupe mala stvar i da mu se treba puno više odužiti jer je svojim uspjesima u klubu, a kasnije i NBA zadužio Split i Hrvatsku. Nekadašnji Kukočev suigrač Ivica Burić za Tonija tvrdi da je on uz Dražena Petrovića i Krešimira Ćosića jedan od naših najboljih igrača. Drago mu je za tu lijepu inicijativu te se nada kako će Toni ubrzo ući u Kuću slavnih u Americi. Tonijev otac Ante pred novinarima se pojavio s albumom punim tekstova koji su objavljeni o njegovom slavnom sinu, dodajući da još ima tristotinjak njegovih fotografija.

Nekadašnji košarkaš Željko Jerkov je ustvrdio da je Kukočeva karijera bila briljantna po svim parametrima, bio je apsolutno najbolji igrač svoje generacije u klubu te zajedno sa suigračima najzaslužniji što je tadašnji KK Split bio proglašen najboljom momčadi 20. stoljeća. Nakon toga je isto postigao s Chicago Bullsima koji su izabrani za najbolju momčad NBA lige,a to je nešto što nema niti jedan igrač ne samo u Europi već i u svijetu.

O tome kako je bilo igrati s Kukočem u Splitu govorio je Tonijev suigrač Velimir Perasović koji je tom prilikom izjavio da je on od mladog "štrkljastog" momka izrastao u čovjeka i postao igrač koji je bio najbolji u Europi.

Na svečanom obilježavanju postavljanja klupe bio je i Žan Tabak, ali i brojni drugi igrači, kao i sadašnja mlada klupska postava i svi su nosili gornji dio Tonijevog dresa s legendarnim brojem 7.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider