Košarka
SPORTOVI
Košarka
Najveći među najvećima

Najveća tuga i ponos: "To je najveća tragedija u povijesti hrvatskog sporta. Ništa luđe nisam upoznao"

Trideset godina prošlo je od najtragičnijeg dana u povijesti hrvatskog sporta. 7. lipnja 1993. napustio nas je Dražen Petrović. Na vrhuncu karijere, čovjek koji je još za života postao legenda tragično je preminuo na autocesti kod Ingolstadta. Uspomena na Košarkaškog Mozarta svih ovih godina samo jača.

Prošlo je 30 godina od preranog odlaska Dražena Petrovića, najvećeg od svih velikana...

"To je najveća tragedija u povijesti hrvatskog sporta", kaže Franjo Arapović, Draženov suigrač iz Cibone i reprezentacije.

Stojko Vranković bio je Draženov suigrač u reprezentaciji i veliki prijatelj.

"Meni se čini kao da se to dogodilo jučer. Znači, nema dana, nema trenutka u mom životu, bilo kroz priču, razmišljanje ili neku situaciju koja mi se dogodi, da se ne sjetim njega."

Draženov stariji brat i suigrač u Ciboni i reprezentaciji Aleksandar Petrović nosi posebna sjećanja na Košarkaškog Mozarta.

"Dobra stvar protoka tih godina je, da me se krivo ne shvati, to je što ona tuga polako otpadne, a ostane ti ponos."

Ponos i sreća što je bio baš naš...

Arapović dodaje:

"Mladi moraju znati da smo imali nešto što nitko nikada neće imati. Imali smo nešto više. Kad strani mediji košarkaša prozovu Mozart, to je više od sporta."

I više od samog poimanja uspješnog sportaša. Karakterističnog osmijeha koji je osvajao sve.

"Ništa luđe nisam ja u životu upoznao. Evo, po tome ću ga pamtiti. Nestašnije, luđe i za napraviti spačku, to se nije rodilo", prisjeća se Arapović.

Svojim bravurama u NBA ligi otvorio je vrata drugim europskim igračima.

Hrvatski reprezentativac i NBA igrač Dario Šarić ističe:

"U to vrijeme Europljani nisu imali takav ulaz u NBA, nisu imali povjerenje koje imaju danas. On je probio led na početku, tako da šteta za sve, za cijelu naciju da nije duže trajala njegova karijera u NBA-u. Sigurno bi ostvario velike uspjehe, ali svejedno ćemo ga pamtiti kao jednog od najvećih europskih igrača."

Aco dodaje:

"Iza Dražena je ostala jedna prekrasna, ali, nažalost, nikad do kraja ispričana priča."

Priča - inspiracija za šibensku profesoricu i redateljicu Ivanu Guberinu i njezin novi film "Naš mali".

"Druga djeca spavaju s medom, a on je uvijek s loptom, uvijek s loptom bio", kaže u filmu Draženova majka Biserka Petrović.

Proslavljeni hrvatski teniski as Goran Ivanišević emotivno sažima:

"Ne može on otići. On je tu uvijek među nama. Dražen je kao neka zvijezda vodilja onima koji su došli iza njega. Koji će doći, generacijama i generacijama. Svi oni žele biti Dražen."

Ivana Guberina ističe:

"Kada kažemo Dražen, on je simbol. On je idol brojnim generacijama. Njegova karijera, koja je rasla zahvaljujući njegovu radu i upornosti, dovela ga je do savršenstva."

Draženov brat Aco zaključuje:

"Sebe ne smiješ varati. Prema sebi moraš biti maksimalno kritičan jer ako sebe ne varaš i ako si kritičan, onda ćeš ispraviti stvari koje ne valjaju i biti bolji svaki sljedeći dan. To je Draženova poruka ovim mlađim generacijama, da dođu do svojih najvećih ciljeva."

Jer bolju inspiraciju jednostavno neće pronaći.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider