Košarka
SPORTOVI
Košarka
Krah ideje saveza

Tko je kriv za debakl hrvatske košarke? U ključnom segmentu nema napretka

Hrvatska je zasad razočarala u kvalifikacijama i odlazak na Svjetsko prvenstvo je u najmanju ruku upitan.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pokušao je Ivica Skelin složiti dobitnu kombinaciju, ali je i ovoga puta sve to izgledalo prilično loše.

"Svjestan sam toga da je posao u ove četiri utakmice daleko od idealnog. Moja ostavka je uvijek na stolu, s tim nemam nikakvih problema. Ukoliko ljudi koji voze struku u Savezu misle da je potrebna smjena, tu je moja ostavka najmanji problem."

Tako je Ivica Skelin odgovornost za lošu aktualnu situaciju prebacio na one koji su ga i postavili za izbornika: predsjednika Saveza Stojka Vrankovića i šefa stručnog savjeta Dina Rađu. Pokušali smo doći do njihove reakcije, ali danas se, očito, nisu željeli javiti.

A košarkaški kolumnist portala Gol.hr Vid Horvat upravo to nejavljanje smatra dokazom totalnog kraha ideje HKS-a, prvenstveno Rađe.

"Pa apsolutno! Mislim da su se od početka tog okupljanja stvari postavile na krivi način u kojem nismo dobili izbornika koji ima svoj autoritet i autonomiju nego smo dobili čovjeka koji prenosi nečije ideje i vidjeli smo kako je to rezultiralo. Jednom jako lošom izvedbom već dva kvalifikacijska ciklusa. Mislim da smo izgubili nekoliko mjeseci nizašto."

A stanje je bilo kritično i prije dolaska Vrankovića i Rađe, ali u 15 mjeseci nije napravljen nikakav napredak u ključnom segmentu: stvaranju uvjeta za formiranje igrača za budućnost hrvatske košarke.

"Ne moraju svi završiti u NBA-u, ali igrače koji će igrati ozbiljnu košarku u Europi, koje ćemo moći imati na raspolaganju i danas-sutra za nove kvalifikacijske cikluse, da imamo jedan krug košarkaša na koje možemo računati, a da to nisu veterani kojim jednim očajnim vapajem zovemo da nas spase. Vidjeli smo da na koncu ni to na kraju nije donijelo rezultat."

Hrvatska je tako nakon četiri kola posljednja u skupini s jednom pobjedom i tri poraza, te slabijim omjerom protiv Nizozemske, koja ima isti omjer pobjeda i poraza.

Završni dio ove faze kvalifikacija igra se krajem lipnja i početkom srpnja. Tada bi izbornik, tko god on bio, mogao računati na naše važne Euroligaške igrače, ali i one najveće zvijezde iz NBA-a, ali eventualnim prolaskom ne bi se smio zamaskirati pravi problem.

"Važno je da težimo plasmanu na veliko natjecanje, ali isto tako se ne smijemo zavaravat činjenicom da problemi u hrvatskoj košarci postoje, da su veliki i da se njima čim prije trebamo baviti, inače neće biti dobro."

Za plasman u drugi krug, Hrvatska će trebati minimalno jednu pobjedu na gostovanjima kod Italije i Rumunjske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider