Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ponavlja se sezona 1998/99.

Počeo štrajk u NBA ligi, Nowitzki i ostale zvijezde će 'poharati' Europu!

Ono što se već neko vrijeme nagađalo, u noći sa četvrtka na petak dobilo je i službenu potvrdu, sada će ruke trljati najbolji europski klubovi..

U ponoć po lokalnom vremenu Istočne obale na snagu je stupio NBA lockout, štrajk odnosno zabrana rada u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Razlog za to istek je postojećega kolektivnog ugovora, te činjenice da dvije suprotstavljene strane, udruga poslodavaca (vlasnici NBA klubova) i sindikat igrača, nisu pronašli rješenje oko njegova produljenja.

>> Skandal u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta: Nema dogovora, štrajk neizbježan!

>> Kukoč za GOL.hr o štrajku NBA igrača i 'plakanju' vlasnika da su u minusu

>> Pomrčina sunca u NBA-u: Štrajk sve izgledniji, zvijezde već razmišljaju o Europi

Nisu se igrači i vlasnici uspjeli složiti praktički ni po jednoj temeljnoj točki sporazuma, od plaća do gornje granice budžeta (salary cap).

Vlasnici klubova više ne žele 57% ukupnog prometa koji ostvare trošiti na plaće igrača, te je stoga NBA organizacija preko povjerenika Davida Sterna predložila smanjenje ukupnog iznosa za plaće za 750 milijuna dolara po godini. Time bi klubovi prestali generirati gubitke koji su se, kroz šest godina trajanja posljednjega koletivnog ugovora, popeli na milijardu dolara.

Gubitke su inače ove godine prijavila 22 od 30 klubova.

Igrači su pristali udio svojih plaća u budžetu smanjiti na 54.3%, čime bi, kako tvrde, izgubili 500 milijuna dolara kroz pet godina. Vlasnicima ponuda ne odgovara.

Posljednji put (i jedini dosad) u NBA-u se štrajkalo na početku sezone 1998/99, zbog čega su klubovi u osnovnom dijelu sezone stigli odigrati 50 utakmica.Te sezone nije se igrala All-Star utakmica, a do siječnja 1999. kada je napokon postignut dogovor - mnogi su igrači krenuli u Europu u potrazi za novim klubom (i zaradom).

Primjerice, čelnici novog njemačkog prvoligaša Bayerna iz Munchena već su navodno pripremili nemoralnu ponudu za najvećeg njemačkog košarkaša svih vremena Dirka Nowitzkog koji je nedavno osvojio svoj prvi prsten NBA prvaka. Osiguranje od 1,3 milijuna eura za gigant kao što je Bayern ne bi trebao biti veliki problem jer će olimpijska dvorana - u kojoj igra Bayern - sigurno biti ispunjena do posljednjeg mjesta svaku utakmicu.

Predsjednik igračkog sindikata Billy Hunter nada se da se ovaj put to ipak neće dogoditi, barem ne u tolikoj mjeri:

"Da, nadam se da nećemo izgubiti tako puno vremena. No, bez obzira na to, nadam se da ćemo tijekom sljedećeg mjeseca napredovati u pregovorima. Nadamo se da će vlasnici omekšati malo svoje zahtjeve. Morat ćemo možda malo popustiti i mi."

Po drugi put u povijesti američkog sporta rad je zabranjen u dvjema profesionalnim ligama istodobno. Od ožujka problem oko kolektivnog ugovora pokušava riješiti NFL (američki nogomet) liga. (TS)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider