Košarka
SPORTOVI
Košarka
pedagoška mjera ili kazna?

Nakon skandaloznog finala ABA lige stigla i u najmanju ruku "zanimljiva" kazna za Crvenu zvezdu

Skandalozno finale ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti, koje je kulminiralo u petoj utakmici u Beogradu, dobilo je svoj disciplinski epilog.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tri dana nakon sramotnog finala košarkaške ABA lige, koje je obilježeno neredima navijačadonesena je oštra i zanimljiva kazna beogradskoj Crvenoj zvezdi. Jedna od najzanimljivijih glasi: na tri utakmice ulaz će biti dopušten samo ženama i djeci. Takvu odluku donio je disciplinski sudac lige - Saša Pavličić-Bekić.

Crvena zvezda je kažnjena sa:

1. 35 tisuća eura novčane kazne
2. Dvije utakmice iduće sezone bez gledatelja
3. Tri utakmice na koje smiju doći samo žene i djeca!

Disciplinski sudac lige i zagrebački odvjetnik Saša Pavličić-Bekić tu svoju odluku ne smije komentirati, ali očita je pedagoška namjera.

Sličnu odluku donio je turski nogometni savez prije nekoliko godina. Nakon nereda navijača Fenerbahčea, na njihovu iduću utakmicu smjeli su doći samo žene i djeca. Ispalo je sjajno, jer ih se okupilo više od 40 tisuća!

Može li ABA liga biti normalno i ugledno natjecanje?

Uz tu sjajnu poantu protiv nasilja u sportu, naravno da ostaje dugoročno pitanje: može li ABA liga opet biti normalno i ugledno natjecanje? Aleksandar Petrović drži da može.

"Čini mi se da je 14. 5. skupština ABA lige, i ABA liga će se nastaviti igrati i dalje ukoliko predsjednici klubova Zvezde i Budućnosti sjednu prije tog datuma i odluče zakopati ratne sjekire."

Petrović misli da hrvatski klubovi ne bi trebali naprečac napuštati ligu. ponajprije zato što ona jedina vodi u najjača europska natjecanja.

"Ta liga je četiri-pet puta jača od jedne hrvatske, jedne slovenske, jedne bosanske, crnogorske ili ne znam koje lige, i ona je kao takva potrebna. Ali potrebna samo ako je vratimo natrag, u onaj pravokutnik, i ukoliko se bude i dalje igrala košarka."

Najveća kazna u povijesti ABA lige pogodila je baš prvaka, baš za događanja u finalnoj seriji. A sad su na potezu klubovi, da ne upropaste ligu koja treba upravo njima.

Huligani beogradske momčadi izazvali kaos

Podsjetimo, finale ABA lige između Crvene Zvezde i Budućnosti obilježile su navijačke napetosti, a situacija je eskalirala uoči odlučujuće pete utakmice u beogradskom Pioniru.

Igrači Budućnosti povukli su se u svlačionicu zbog napada navijača koji su tijekom zagrijavanja uletjeli u teren i ubacivali pirotehnička sredstva.

Jedan košarkaš Budućnosti navodno se htio fizički obračunati s huliganima, dok je Petar Popović uzvratio istom mjerom navijaču koji ga je pljunuo.

Utakmica je trebala početi u 19:00, ali odgođena je dok se ne isprazni dio tribine iza klupe Budućnosti. Igrači Budućnosti vratili su se na parket i ponovno se zagrijali za utakmicu koja je počela s oko sat vremena zakašnjenja. Zvezda je na kraju uvjerljivo slavila i osvojila trofej.

Recimo i da se crnogorska momčad odlučila za očajnički potez s kojim traži poništenje finalne serije, no teško da će ga dobiti. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX