Košarka
SPORTOVI
Košarka
utakmica za povijest

Srbi udaraju po sucima, ali detalj iz posljednje četvrtine protiv SAD-a sve otkriva

Srbija je propustila povijesnu priliku protiv SAD-a.

Bogdan Bogdanović (Foto: Afp)

Nevjerojatnu utakmicu odigrali su u polufinalu Olimpijskih igara SAD i Srbija (95:91), a Srbi su nakon preokreta protiv Australije sudjelovali u još jednoj od najboljih košarkaških utakmica u povijesti Igara.

Ovaj put preokrenuli su Amerikanci, koji su u jednom bili trenutku čak na minus 17, no Srbija je herojski pala i pokupila simpatije sportskog svijeta.

Naši susjedi nisu imali što izgubiti i tako su ušli u utakmicu te brzo pokazali Amerikanci da ako ne ubace u najveću brzinu, neće vidjeti finale. Amerikancima su trebale tri četvrtine da to shvate, a preokret se dogodio u posljednjih deset minuta utakmice.

U Srbiji su, jasno, bijesni zbog nekih sudačkih odluka, iako su se na suđenje i više žalili američki navijači u prvom dijelu utakmice. Utakmicu je vjerojatno prelomila situacija kada je suđen četvrti prekršaj Nikoli Jokiću na Davisu. Potpuno opravdano, samo se neki spore je li u tom trenutku trebalo i priznati Durantovu tricu, tj. je li prekršaj sviran prije nego što se Durant odrazio, a čini se da nije.

Amerikanci su nakon toga dobili i loptu, a Devin Booker ispalio je još jednu tricu.

Bogdan Bogdanović i LeBron james Bogdan Bogdanović i LeBron james (Foto: Afp)

Srbi su reagirali kako bi reagirali i Hrvati, nemojmo se zavaravati. Bilo je tu svakakvih sudačkih odluka, ali možda je više od toga Srbe finala stajao sljedeći detalj.

U prvom poluvremenu Srbija je imala fascinantnih 10 do 19 ubačenih trica, što je iznad 50 posto. Nakon treće trećine taj je omjer bio ravno 50 posto, tj. 15 od 30 pogođenih ubačaja za tri poena.

Devet od devet za kraj nade

No u odlučujućoj posljednjoj četvrtini, kada se utakmica lomila, Srbi su promašili svih devet od devet pokušaja za tricu. Dakle, sve ono na čemu su izgradili vodstvo, koje je najčešće bilo više od deset razlike, zakazalo je kad je bilo najpotrebnije.

LeBron James i Kevin Durant ubacili su u najvišu brzinu, napokon preuzeli odgovornost i pridružili se nestvarnom Stephu Curryju te preokrenuli utakmicu s ukupno 17 razlike u posljednjih 10 minuta.

Srbi su pak pokazali, na čelu s nevjerojatnim Nikolom Jokićem kao najboljim NBA igračem unazad nekoliko godina, da europska košarka ne da ne zaostaje za američkom nego je umalo jedna mala zemlja pobijedila najjače što SAD ima, i to na najvećoj mogućoj pozornici. Na tome im danas čestita čitav svijet.

  Dražen Petrović, Michael Jordan i Magic Johnson Hrvatska legenda prisjetila se finala 1992. protiv Dream Teama: ''Nisam za usporedbe, ali..'' divider

Aco Petrović Riječi Aleksandra Petrovića odjeknule u Srbiji: "To je frustrirajuće" divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Čak 21.538 gledatelja ove nedjelje na Poljudu 👏

📸Duje Klarić/CROPIX
Kraj utakmice na Poljudu, uvjerljiva pobjeda Splićana za skok na prvo mjesto!

Opširnije ----> https://bit.ly/4dvNgKk
Marko Livaja zaokružio je poker Hajdukovih golova u mreži Šibenika ⚽️⚽️⚽️⚽️
Toni Kukoč je ove nedjelje prvo gledao kako Split ruši Crvenu zvezdu na Gripama, a zatim je sjeo u automobil i došao pogledati Hajdukov trijumf protiv Šibenika. 

📸Nikola Brboleža, Duje Klarić/CROPIX