Košarka
SPORTOVI
Košarka
Sjajni Česi

Giannis odveo Grčku u drugi krug i pomogao Hrvatskoj, Amerikanci se razgoropadili

Reprezentacija Grčke predvođena najboljim igračem prošle NBA sezone Giannisom Antetokounmpom igrat će u drugom krugu Svjetskog prvenstva u Kini, nakon što je u dvoboju posljednjeg kola u skupini F nadigrala Novi Zeland sa 103-97.

Giannis Antetokounmpo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Giannis Antetokounmpo je Novozelanđanima ubacio 24 koša uz 10 skokova i šest asistencija i povukao svoju reprezentaciju u kojoj je drugi strijelac sa 16 poena bio Ioannis Papapetrou. Nick Calathes je postigao 14 koševa. Novom Zelandu nije pomogao ni 31 koš Coreyja Webstera.

Susret Grčke i Novog Zelanda bio je važan, ali ne i presudan za ambicije Hrvatske glede olimpijskih kvalifikacija. Naime, kako su Grci svladali Novi Zeland, Hrvatska će i definitivno imati svoje mjesto na turniru s kojega će se tražiti mjesto za Tokio u srpnju sljedeće godine.

Neuvjerljivi Amerikanci su bez ozlijeđenih Jaysona Tatuma i Marcusa Smarta iskoristili posljednju utakmicu prvog kruga za ''pokazivanje mišića''. Jaylen Brown je s 20 koševa bio najefikasniji u momčadi Gregga Popovicha. Kemba Walker je postigao 15 poena uz osam asistencija, a Harrison Barnes je spojio 14 koševa i osam skokova. Od 45 japanskih koševa 18 ih je ubacio Yudai Baba.

Iz skupine E u drugom krugu im se pridružila Češka koja je sa 91-76 pobijedila Tursku. Turci se nisu oporavili od ogromne propuštene prilike za pobjedu nad Amerikancima, što su temeljiti i odlično posloženi Česi iskoristili za plasman u drugi krug. Vojtech Hruban je postigao 18, a centar Ondrej Balvin 17 koševa uz 11 skokova. Češka je čak 48 koševa postigla iz reketa, a Turska samo 20. Kod Turaka je najbolji bio Cedi Osman s 24 poena.

Aco Petrović (Foto: AFP) Acini Brazilci s perfektnim učinkom u drugi krug: Otvaraju im se vrata četvrtfinala divider

Česi će biti prvi suparnici Brazila koji je pod vodstvom bivšeg hrvatskog izbornika Aleksandra Petrovića u zadnjem meču prvog kruga pobijedio Crnu Goru sa 84-73 i prenio šest bodova u sljedeću fazu. Marcelinho Huertas sa 16 koševa i šest asistencija te Cristiano Felicio s 14 poena (šut 7/7) i osam skokova bili su najbolji u brazilskoj reprezentaciji, dok je Crnogorce u trećem porazu predvodio Derek Needham sa 16 koševa i 10 asistencija.

Prve utakmice u skupini K, kojoj je domaćin Shenzhen, na rasporedu su u subotu, a sastaju se Brazil - Češka i SAD - Grčka.

U dvoboju za prijenos maksimalnih šest bodova iz skupine H Australija je sa 87-82 nadigrala Litvu i poboljšala izglede za plasman u četvrtfinale. Australci su u posljednjih deset minuta ušli sa +8 (68-60), ali je Litva u pet minuta serijom 11-0 došla do preokreta. U neizvjesnoj završnici utakmicu je prelomio australski razigravač Patty Mills pogodivši tricu za 83-78 na 32 sekunde prije kraja.

Mills je s 23 koša bio najbolji strijelac pobjedničke momčadi za koju je centar Aron Baynes ubacio 21 poen uz 13 skokova. Strijelce Litve predvodio je Marius Grigonis s 19 koševa, dok je Lukas Lekavičius ubacio 15.

S maksimalnih šest bodova će u skupini L koja se igra u Nanjingu krenuti i Francuzi. U posljednjem dvoboju skupine G svladali su Dominikansku Republiku s uvjerljivih 90-56. Nando De Colo je ubacio 15 koševa, a Rudy Gobert uz 13 poena imao i osam skokova za pobjednike.

Utakmice u skupini L bit će igrane u Nanjingu, a u subotu će se sastati Francuska - Litva i Australija - Dominikanska Republika.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider