Košarka
SPORTOVI
Košarka

Slovenska vlada odobrila 1,2 milijun eura za košarkarsko EP 2013.

Slovenska vlada u četvrtak je donijela odluku o osiguranju 1,2 milijuna eura iz proračunskih sredstava za organizaciju Europskog prvenstva u košarci 2013. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za organizaciju te priredbe Slovenija je jedini kandidat, a FIBA bi o dodjeli organizacije trebala odlučivati na zasjedanju u Muenchenu 5. prosinca 2010.

Košarkarski savez Slovenije (KZS) zatražio je od vlade 6,5 milijuna eura, no ministar za školstvo i sport Igor Lukšič izjavio je nakon sjednice vlade da bi KZS za preostala sredstva trebao osigurati sponzore ili konkurirati za druga sredstva koja država ima za sportsku ili turističku djelatnost.

"Sama država nije organizator prvenstva, a ne može jamčiti niti za gradnju sportske infrastrukture koju zahtijeva to prvenstvo", izjavio je Lukšič.

Slovenski košarkaški savez ocjenjuje da bi od prvenstva ukupni prihod iznosio dvadesetak milijuna eura i da bi organizacija financijski isplatila. Vlada je preporučila KSZ-e da nastavi s pregovorima s FIBA-om kako bi se smanjila predviđena kotizacija za organizatora koja trenutačno iznosi 4 milijuna eura.

Predsjednik vlade Borut Pahor izjavio je nakon sjednice da postoji veliki pritisak javnosti da vlada podrži organizaciju prvenstva u košarci jer je riječ o popularnom sportu koji bi promovirao državu, a to bi ujedno bila i najveća sportska priredba koja bi bila održana na slovenskom tlu. On je rezerve u pogledu definitivnog davanja državnih jamstava obrazložio proračunskim ograničenjima i već prihvaćenim obvezama za neke sportske međunarodne događaje koje je izdala prijašnja vlada.

Pahor je ipak dao do znanja da očekuje kako će slovenski savez s FIBA-om biti uspješan u pokušaju smanjenja sredstava predviđene kotizacije za FIBA-u i dobivanja dodatnih sponzora. U tom bi slučaju, dodao je, i slovenska vlada lakše razmotrila veću potporu toj priredbi.

Spomenimo kako je pravi košarkaški bum ove sezone napravila ljubljanska Union Olimpija koju u novu modernu dvoranu Stožice redovito dođe pogledati više od 10000 gledatelja. Upravo Stožice i zanimanje za košarku mogle bi biti veliki adut Slovenije da i FIBA to prepozna.

Kad je zbog recesije i tko zna čega još Hrvatska odustala od organizacije EP 2013. Slovenija je tako dobila priliku da nam još jednom dokaže kako su - koliko god da to zvučalo nevjerojatnim - u vom trenutku ispred nas u ulaganju u košarku. (Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider