Košarka
SPORTOVI
Košarka
različite želje za budućnost

Upoznajte budućnost hrvatske košarke: Prvaci Europe i sinovi slavnih igrača!

U Hrvatskoj rastu i razvijaju se dva košarkaška dragulja koje već sa 16 godina snimaju NBA skauti.

Roko Prkačin i Ivan Perasović

Hrvatska košarka miljama je daleko od svojih najslavnijih dana, no onoga što joj nikako ne nedostaje mladi su talenti. Dva takva junaka naše sljedeće priče veže puno toga - od titule europskog kadetskog prvaka, preko seniorskog debija sa samo 16 godina do poznatih očeva košarkaša.

U Draženovu domu raste ponajveći talent hrvatske košarke itekako poznata prezimena. Roko Prkačin svojih 203 cm visine naslijedio je od oca Nikše, a u bilježnice brojnih skauta upisao se prošlog ljeta odvevši Hrvatsku do naslova europskih kadetskih prvaka i pritom zasluživši titulu MVP-a prvenstva. Sa samo 16 godina prije par mjeseci debitirao je i za prvu momčad Cibone.

Debitirali za prvu momčad sa samo 16 godina

"Pa od malih nogu sam bio tu u ovoj dvorani, pogotovo zbog oca i svega, i stvarno je nevjerojatan osjećaj kad cijela ekipa skače kad ja uđem u igru i svi sretni i svi se smiju i baš zahvaljujem svima što su mi dali priliku i podržali me najbolje što mogu", rekao je Roko Prkačin.

Oko 400 kilometara južnije na splitskim Gripama odrasta još jedan košarkaški dragulj slavnog prezimena. S 202 centimetra Ivan Perasović već je nadvisio oca Velimira, a nakon što je s Prkačinom osvojio europske kadetsko zlato i on je kao 16-ogodišnjak nedavno debitirao za seniore Žutih.

"To je bia odličan osjećaj, pogotovo pred splitskom publikom koja je bila izvanredna. Baš me iznenadila, baš sam jedva dočekao igrati pred takvom atmosferom i stvarno se isplatilo. Bio je jedan odličan osjećaj i to mi je odmah dalo snage da igram bolje."

A kako bi vi bolje upoznali ovaj dvojac krilnih igrača, suočili smo ih s istim pitanjima.

* Što može ova generacija donijeti hrvatskoj košarci?

"Smatram da smo mi generacija koja je jako željna radit, koja je jako ambiciozna i koja baš želi vratit hrvatsku košarku na staru slavu i zato smatram da ćemo mi baš uspjeti u seniorskoj košarci", rekao je Perasović.

"Ja mislim da tu nije problem preokrenut, samo je pitanje vremena kada ćemo mi to uspjet preokrenut", nadovezao se Prkačin.

Tate više kritiziraju, ali i hvale svoje nasljednike

* Gdje se vidiš za 5 godina?

"Volio bi proći malo svijeta. Mislim malo Eurolige, malo NBA-a, naravno da bi volio proći", kaže Prkačin.

"Nadam se na što višem nivou, ali treba tu vidjeti kako ću se razvijati. Zasada treba samo raditi pa onda gdje dostignem - dostignem", smatra Perasović.

* Da li te otac više kritizira ili daje savjete?

"Malo je kritičan, ali i hvali. On je tu dosta realan i puno mi pomaže i uvijek mi daje neke savjete. Zna ponekad i bit dosadan, ali znam da mi to samo pomaže", otkriva Perasović.

"Moj otac je kao svi očevi - uvijek je tu prvi koji će mi dat kritiku, a i prvi koji će me pohvaliti kad baš nešto dobro napravim", kaže Prkačin.

Kada igrate 1 na 1 s ocem, tko pobjeđuje?

"Pa stari baš nije u formi pa baš nije pošteno da igramo 1 na 1. Igrali smo, doduše, i ja sam ga dobio, ali nije baš pošteno - nisu pravedni uvjeti", kaže Prkačin.

"Ne može on više igrati dvoboje, jer njega su uvatila leđa, on sad više ne može igrati kao nekad. Ali prije, kada sam bio manji, nikada ga ne bi mogao dobiti. Sada smatram da bi ga mogao dobit, ali on kaže da ne bi. A nikada nećemo znati, jer ga bole leđa", kaže Perasović.

Prkačinu bolja Euroliga, Perasoviću NBA

* Euroliga ili NBA?

"Smatram da se u Euroligi igra puno timskija i ljepša košarka, al NBA je najviši nivo i to je ono najljepše gledati - tu su najtalentiraniji igrači", kaže Perasović.

"Pa ne sviđa mi se NBA. NBA je samo trčanje i šutiranje, to mi nije. Euroliga mi je ipak malo zanimljivija i malo ljepša košarka nego u NBA-u", kaže Prkačin.

* O kojem dresu sanjaš jednog dana?

"Osim Splita, uvijek mi je bio san obući dres Los Angeles Lakersa. To mi je oduvijek bio najdraži klub", otkrio je Perasović.

"Ja uvijek kao dijete sam za Efes - zato što je moj tata igrao u Efesu 4 godine i ja sam i kao dijete i dan danas - Efes, Efes, Efes", kaže Prkačin.

Prkačin "snima" Dončića, Perasović Bryanta

* Čije poteze upijaš?

"Obožavam Luku Dončića - Luka Dončić mi je sad u NBA-u glavna atrakcija za gledat. Mislim isto slični smo - nismo baš previše visoki, nismo baš ni niski tako da...jednog dana bi volio bit ko on", otkriva Prkačin.

"Gledam najbolje od svakoga, pokušavam pomiješati, ali da moram odabrati jednog igrača kojeg bi izdvojio to bi bio Kobe Bryant. Njegov stil košarke mi se najviše sviđa", kaže Perasović.

* Što misliš o kolegi Perasoviću / Prkačinu?

"Smatram da je Prkačin najtalentiraniji igrač u Europi. Jednostavno, njegove fizikalije, želja za radom i talenat je nešto što se rijetko viđa."

"Pa stvarno dobar igrač. Trudi se, daje sve od sebe na svakom treningu i stvarno je karakteran i baš pun srca. I odličan šuter! Ali mislim da me još uvijek ne bi mogao dobiti 1 na 1."

"Drag je meni Prka, ali ne bi mu pustio 1 na 1. Nema šanse da bi me dobio!"

Zdrava konkurencija i samouvjerenost mogu im samo biti od koristi, dokle god s obje noge čvrsto stoje na zemlji. Jer tada će i na parketu - letjeti više.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider