Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nije ih bilo 30 godina

Najveća nepoznanica na domaćem terenu traži povijesni uspjeh

Rumunjska je najveća nepoznanica skupine C u kojoj je smještena Hrvatska, a možda i cijelog Eurobasketa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prva asocijacija na rumunjsku košarku mnogima je vjerojatno i danas legendarni div Gheorghe Muresan, uz Manutea Bola najviši igrač u povijesti NBA lige. Ne bez razloga – Rumunji su zadnji put igrali Eurobasket davne 1987. godine, a najveći uspjeh su ima dva peta mjesta osvojena davnih 1957. i 1967. godine.

Domaćinski Eurobasket jedinstvena je prilika Rumunjima za nastup na velikom natjecanju, zbog čega će biti maksimalno motivirani ostvariti veliki rezultat. Plasman u drugi krug bio bi povijesni uspjeh za rumunjsku košarku - šansu će tražiti protiv Mađarske i otkazima desetkovane Češke, a nepobjediva nije ni Crna Gora.

Roster Rumunjske mahom je sastavljen od igrača iz domaće lige. Samo dva igrača su internacionalci – perspektivni 20-godišnji Emanuel Cate iz španjolskog drugoligaša Pratu Juventuda i iskusni Vlad Moldoveanu iz turskog prvoligaša Demir IBB-a, igrač koji je igrao sveučilišnu košarku u SAD-u, a gotovo je cijelu profesionalnu karijeru proveo u inozemstvu.

Na poziciji jedinice starter bi trebao biti Andrei Mandache – iako se radi o combo beku, Rumunji su vrlo tanki na poziciji organizatora igre, a Mandache je igrač s najvećom ulogom u klubu i prijašnjim reprezentativnim akcijama. Na pozicijama dva i tri na raspolaganju su Radu Paliciuc te 20-godišnjaci Bogdan Nicolescu i Nandor Kuti. Moldoveanu je najizgledniji starter na četvorci, dok su na poziciji centra mogući starteri mladi Cate ili iskusni Catalin Baciu.

Iako nemaju igrače koji protivnicima tjeraju strah u kosti, oslabljena konkurencija u kombinaciji s domaćim parketom čini ih legitimnim kandidatima za prolaz u drugi krug. Pobjedu će tražiti protiv Mađarske i Češke koja bez nekoliko bitnih igrača, a pogotovo Jana Veselyja, nije nepobjediva, dok će iznenađenje tražiti i protiv Crne Gore.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider