Košarka
SPORTOVI
Košarka
U novom ruhu

Prilika za osvetu: Uništili su Hrvatsku i ispisali povijest, ali teško će to ponoviti

Česi su na prošlom Eurobasketu razbili Hrvatsku, ali omjer snaga je bitno drugačiji dvije godine kasnije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska košarkaška reprezentacija pamti Češku po jednoj od najvećih katastrofa u svojoj povijesti. Momčad predvođena Janom Veselyjem i Tomašom Satoranskim demolirala je izabranike tadašnjeg izbornika Velimira Perasovića na Eurobasketu 2015. u osmini finala. Slavili su tada Česi s 21 razlike, a u jednom trenutku imali su i 30 koševa prednosti.

Hrvatska dvije godine kasnije ima odličnu priliku za osvetu. Od prve petorke koja je 2015. izašla na megdan Hrvatskoj samo je Satoransky u rosteru za ovogodišnji Eurobasket. Posebno težak udarac je izostanak Jana Veselyja, nominalno prve zvijezde momčadi i čovjeka koji je u spomenutoj utakmici brzinom uništavao hrvatske centre.

Bez njega u momčadi prva zvijezda i neupitni gazda postaje Satoransky. Iako u Washington Wizardsima nije uspio doći do veće uloge pored elitnog bekovskog dvojca John Wall – Bradley Beal, i dalje se radi o igraču koji svojim fizičkim predispozicijama može dominirati na europskoj razini.

U odnosu na utakmicu s Hrvatskom prije dvije godine u momčadi, osim Veselyja, nema članova petorke Pavela Pumprle, Blakea Schilba i Petra Bende, ali ni Davida Jelineka koji je na spomenutoj utakmici bio drugi strijelac s 13 koševa.

Česi u pomlađenom sastavu, ali legenda je i dalje tu

Česi dolaze u Rumunjsku u bitno pomlađenom sastavu, a iznimka je 37-godišnji veteran Jiri Welsch, legenda češke košarke i dugogodišnji kapetan kojemu je ovo oproštajni turnir. Vrlo bitnu ulogu igrat će igrači iz domaće lige poput beka Jaromira Bohačika, MVP-a češke NBL lige.

Uz Satoranskog u rosteru imaju tek tri internacionalca. Centar Patrik Auda igrač je Manrese, a istaknuo se 2015. protiv Hrvatske s devet koševa. Simon Puršl proveo je zadnju seonu u Zaragozi, dok Tomaš Kyzlink nastupa za franuski Jl Bourg Basket.

U pripremnim utakmicama uvjerljivo su svladali Finsku, izgubili s pola koša razlike od Turske i s 11 od Gruzije. Osim Satoranskog, u tim utakmicama istaknuli su se Bohačik i centar Martin Peterka.

Najveći uspjeh u povijesti, ne računajući razdoblje dok su bili dio Čehoslovačke, ostvarili su upravo spomenutom pobjedom protiv Hrvatske i plasmanom u četvrtfinale. No, tadašnja je momčad bila puna iskusnih i dokazanih igrača na vrhuncu karijere, a bez njih Česi nisu ista momčad.

Međutim, i dalje su favoriti za plasman u drugi krug pored Mađarske i Rumunjske. Pobjedi će se nadati i protiv Crne Gore, dok bi sve više od toga bilo veliko iznenađenje. No, radi se o fizički potentnoj momčadi koja brzom igrom, obranom i tranzicijom može stvoriti probleme bilo kome i kazniti svako podcjenjivanje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider