Košarka
SPORTOVI
Košarka
NEUSPOREDIVO S MUŠKARCIMA

Poznato je koliko će Nika Mühl zaraditi u WNBA, cifra će vas vjerojatno šokirati

Sjajna sezona na koledžu donijela je hrvatskoj košarkašici Niki Mühl ugovor u najjačoj ligi svijeta.

Nika Mühl (Foto: Afp)

Od iduće sezone WNBA lige, u dresu Seattle Storma, igrat će 23-godišnja hrvatska košarkašica Nika Mühl.

Zagrepčanka je oduševila u ovosezonskoj NCAA ligi pa je tako odabrana 14. izborom, što znači da o njoj u Americi postoji prilično visoko mišljenje.

Honorar joj je nevjerojatno malen

No, ako mislite da si je Nika mjestom u najjačoj ženskoj košarkaškoj ligi osigurala egzistenciju, varate se. Naime, iako je odabrana poprilično visoko, što znači da njena ekipa ozbiljno računa na nju, Nika neće dobro zaraditi.

Prema ligaškim pravilima određeni su honorari za rookie igračice, tako da najviše izabrana ima najveći honorar pa tako sve niže.

Nika će u prvoj sezoni biti plaćena koliko i sve košarkašice odabrane između 13. i 24. mjesta, odnosno 67.249 dolara. Iako nismo našli nigdje taj pogodak, pretpostavljamo kako je situacija jednako onoj u cijelom američkom sportu te da će dio značajan dio honorara odnijeti porez.

Ako podijelimo to na 12 mjeseci i tim putem ne oduzmemo porez, Nikina mjesečna plaća u Seattleu bit će nešto više od 5000 eura bruto.

Ukupno joj ugovor garantira 211.300 dolara za tri godine, uz mogućih 85.785 dolara za četvrtu godinu. Ukupno bi Nika kroz prve četiri godine NBA karijere mogla zaraditi 300 tisuća dolara. Još jednom dodajmo kako kod tog honorara nije oduzet porez.

Muškarci su plaćeni 50 do stotinu puta više

Čisto za usporedbu, 14. odabrani rookie na NBA draftu, koji će se održati kasnije ove godine, već u prvoj sezoni primit će honorar od 3.591.800 dolara. Prvom picku NBA drafta već u prvoj sezoni pripada deset milijuna, dok prvoodabrana košarkašica s jutrašnjeg drafta dobiva 76.535, kao i iduće tri odabrane.

Inače, najveću plaću u WNBA ligi trenutno imaju tri košarkašice. Arike Ogunbowale, Kahleah Copper i Jewell Loyd. Sve tri su na 241.984 dolara godišnje.

Nažalost po cure koji grade košarkašku karijeru, tek ako ste među najboljima na svijetu, možete zaraditi neke za sport pristojne novce. I to kao najbolja na svijetu svotu koja je četiri puta manja od NBA minimalca. On iznosi nešto više od milijun dolara godišnje.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider