Košarka
SPORTOVI
Košarka
DANAS NOVI "KLASIK"

Povijest Hrvatske i Grčke: Devedesetih su nam bili dežurne mušterije, a i ova generacija je protiv njih ostvarila ogromnu pobjedu

Košarkaške reprezentacije Hrvatske i Grčke su itekako dobri poznanici na velikim natjecanjima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

S niti jednom košarkaškom reprezentacijom Hrvatska se na velikim natjecanjima nije susrela toliko puta koliko s Grcima. Ovaj današnji u Milanu, na ovogodišnjem Eurobasketu, bit će već 11. Može se reći 12., ako računamo kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2016. godine u Rio de Janeiru.

Tijekom ovih 29 godina od prvog velikog susreta, viđeno je puno toga, a Grci u velikim međusobnim susretima imaju prednost od šest pobjeda naprema naših pet.

Toni, Dino i ekipa su ih "obožavali"

Našoj najslavnijoj generaciji tada vrlo jaka Grčka bila je nešto poput mušterije. Nakon teško prihvaćenog poraza u polufinalu Eurobasketa 1993. godine, od najvećih rivala Rusa i niti mjesec dana nakon Draženove pogibije, Toni, Dino i ekipa su se ispucali na Grcima, razbivši ih s 40 poena razlike.

Bojan Bogdanović i Giannis Antetokounmpo Hrvatska otvorila EuroBasket porazom: Bili smo u utakmici do posljednje minute, a onda je Giannis pokazao zašto je jedan od najboljih divider

Tek nešto lakše od ove je generacija Grčka stradala iduće godine na Svjetskom prvenstvu. Tada je u utakmici grupne faze bilo 26 razlike, a tek na Eurobasketu 1995., ponovno u utakmici za broncu, Grci su parirali, no opet smo bili bolji te došli do naše za sada posljednje medalje.

Smjena generacija nije nam dobro sjela

Takozvane "nulte" godine pripale su našim protivnicima. Prvo su nas savladali na Eurobasketu 2003. godine, onom Eurobasketu gdje smo čak tri utakmice izgubili nevjerojatno lošim slobodnim bacanjima u završnici. Grčka je bila prva od tri takve utakmice. Od 2007. godine susreli smo se na pet Eurobasketa u nizu. Prvo je tri puta slavila Grčka, da bismo onda 2013. godine, na onom sjajnom natjecanju gdje smo završili četvrti, slavili u jednoj pravoj drami.

Nažalost, 2015. se ponovilo ono što su nam napravili i na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, njihova pobjeda. Uistinu smo im jedno dulje razdoblje, izuzev susreta u Sloveniji, bili mušterije.

Sve vodi prema sjajnom Torinu 2016. godine

No, posljednji susret pamtimo kao jednu od najvećih pobjeda ove generacije, jednu od dvije kojima je pod Acom Petrovićem izboren nastup na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru. 

Bogdanović, Šarić, Hezonja, Simon, Ukić i ostatak savladali su i danas aktualne Giannisa i Calathesa, kao i Bourusisa, Koufosa i Perperogloua. Rezultat je bio 66:61 te nas je uputio prema onoj veličanstvenoj pobjedi protiv Italije.

Zanimljivo, nalazimo se 145 kilometara od Torina, mjesta gdje je ova generacija ostvarila te dvije ogromne pobjede, a ponovno su tu isti protivnici. Prvo Grčka, a onda, u četvrtom susretu i domaćin Italija.

Sve kreće danas, susretom u kojem krećemo po 6:6. Naprijed naši!

Najvažniji susreti Hrvatske i Grčke

Eurobasket 1993. Hrvatska - Grčka 99:59 (za treće mjesto)

SP 1994. Hrvatska - Grčka 81:55 (skupina)

Eurobasket 1995. Hrvatska - Grčka 73:68 (za treće mjesto)

Eurobasket 2003. Grčka - Hrvatska 77:76 (skupina)

Eurobasket 2007. Grčka - Hrvatska 81:78 (drugi krug)

Eurobasket 2009. Grčka - Hrvatska 76:67 (skupina)

Eurobasket 2011. Grčka - Hrvatska 74:69 (skupina)

Eurobasket 2013. Hrvatska - Grčka 92:88 nakon produžetaka (drugi

krug)

SP 2014. Grčka - Hrvatska 76:65 (skupina)

Eurobasket 2015. Grčka - Hrvatska 72:70 (skupina)

Kvalifikacije za OI 2016. Hrvatska - Grčka 66:61 (polufinale)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider