Košarka
SPORTOVI
Košarka
IVICA OČEKIVANO NAJBOLJI

Zubac postao prvi Hrvat u Top 10 u povijesti, pogledajte kako su drugi Hrvati odigrali NBA sezonu

Četiri hrvatska košarkaša egzistirala su ove sezone u najvećoj košarkaškoj ligi svijeta.

Bojan Bogdanović i Ivica Zubac (Foto: Afp)

Ivica Zubac svakako ima najviše razloga za zadovoljstvo od svih hrvatskih košarkaša u NBA ligi ove sezone. 

On je sa svojim Los Angeles Clippersima kao član startne petorke izborio izravan ulazak u doigravanje, a i statistika mu je najbolja u cijeloj karijeri.

Zubac je tijekom sezone upisivao prosjek od 10.8 poena, 9.9 skokova i 1.3 blokada po utakmici.

Prvi Hrvat u povijesti u Top 10 neke kategorije

Na ljestvici skakača je sa 756 skokova plasiran na osmom mjestu u cijeloj ligi, čime je postao prvi Hrvat u Top 10 jedne statističke kategorije u povijesti NBA lige. Do sada je najbliži tome bio Dražen Petrović, koji je sezonu 1992./93. završio kao 11. strijelac lige po prosjeku, ali tek 20. po ukupnom broju poena.

Zupcu je također samo jedan skok nedostajao da mu prosjek skokova dođe na točno 10 te da postane prvi Hrvat u povijesti s double-double prosjekom. No, bit će on zadovoljan i s ovim, nema nikakve sumnje u to.

Na ljestvici blokera također se našao na vrlo impresivnom 14. mjestu.

Dobra sezona i za Bogdanovića

Što se tiče Bojana Bogdanovića, on je završio u Detroit Pistonsima, jednoj od najlošijih momčadi lige, čije su sve ambicije pale u vodu kad im se do kraja sezone ozlijedio najbolji igrač, Cade Cunningham.

Hrvatski šuter onda je preuzeo ulogu glavnog igrača momčadi te je završio sezonu s prosjekom od 21.8 poena, što mu je najviše u karijeri te 3.8 skokova i 2.6 asistencije.

Bojan je završio sezonu kao 26. najbolji strijelac lige po prosjeku poena, no najbolji u svojoj momčadi. Bojan zbog ozljede nije igrao od početka ožujka, a Pistonsi su završili kao najlošija momčad lige, sa samo 17 pobjeda u 82 utakmice.

Šarić za zaborav, Šamanić budi nadu

Dario Šarić je ovu sezonu proveo u dvije momčadi. U 37 utakmica za Sunse, upisivao je 5.8 poena, 3.8 skokova i 1.5 asistenciju u prosjeku, dok je kao dio Thundera zaigrao 20 puta, uz prosjek 7.4 poena, 2.6 skoka i 3.3 asistencije.

Luka Šamanić je dobio probni ugovor s Utah Jazzom pred kraj sezone i zadovoljio je te bi od iduće sezone trebao biti njihov stalni član. On je odigrao sedam utakmica, uz prosjek od 9.9 poena, 4.3 skoka i 2.1 asistencije, a nakon potpisa ugovora bi trebao iduće sezone biti prva alternativa Lauriju Markkanenu.

Najbolji strijelac lige je Joel Embiid s 33.1 poenom u prosjeku, što je 0.7 više od Luke Dončića, najbolji skakač je Anthony Davis s 12.5 skoka (drugi je Sabonis s 12.3), dok je najbolji asistent James Harden s 10.7 po susretu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider