Košarka
SPORTOVI
Košarka
NEMA OPUŠTANJA

Pobjeda Ukrajine zakomplicirala stvari Hrvatskoj: Tko će izbjeći Srbiju?

Hrvatska košarkaška reprezentacija čak i s jednom pobjedom u preostala dva susreta može na najteži put.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako je košarkaška reprezentacija Hrvatske pobjedom nad Estonijom izborila drugi krug Eurobasketa te odlazak u Berlin, u kojem ih u nedjelju čeka susret osmine finala, pravo na opuštanje pred posljednje dvije utakmice u skupini ne postoji.

Nakon jučerašnje pobjede činilo se da bi današnji okršaj protiv Italije (u večernjem prime time terminu) mogao biti malo lakši, odnosno da bi trebao biti možebitni susret za drugo mjesto u skupini, no sve su zakomplicirali sjajni Ukrajinci pobjedom nad Italijom.

Ukrajina nam donijela neočekivani imperativ

Alex Len, Svjatoslav Mihaljuk i društvo savladali su Italiju rezultatom 84:73 i sebe postavili na pole position za drugo (ili prvo) mjesto  u skupini. No, najviše toga pitat će se Hrvatsku, kojoj su preostali susreti protiv spomenuta dva sudionika jučerašnjeg dvoboja.

Već današnji protiv Italije onaj je važniji. I jedna stvar je vrlo jasna.

Savlada li Hrvatska domaćine naše grupe, utakmica protiv Ukrajine u četvrtak trebala bi biti izravan okršaj za drugo mjesto u skupini. 

Novo iznenađenje Ukrajine dovelo bi nas u novi položaj

Naravno, to se odnosi na situaciju u kojoj bi Grčka, nešto ranije, opravdala status favorita i savladala Ukrajince. S druge strane, naša pobjeda protiv Italije uz pobjedu Ukrajinaca nad Grcima može nas čak dovesti u poziciju da se u četvrtak borimo za prvo mjesto.

Također, poraz od Italije može nas automatski baciti na četvrto mjesto (i borbu za prolazak skupine) ako Ukrajina savlada favorita naše skupine, dok ćemo se u očekivanoj pobjedi Grčke dovesti u neočekivano kompliciraniju situaciju nego što smo mislili da će pred posljednji susret u skupini to biti.

Ipak, u ovom tekstu okrenut ćemo se onome najvjerojatnijem - pobjedi Grčke nad Ukrajinom te situaciji kakva se onda pojavljuje pred nama.

Četvrto mjesto u grupi vodi nas na sjajnu Srbiju

Zašto je to četvrto mjesto toliko katastrofalno? Iz vrlo jednostavnog razloga. Ako ne dođe do iznenađenja u skupini D, tamo će prvo mjesto zauzeti Srbija, koja zasad igra najbolju košarku na Eurobasketu.

Istina, našim susjedima preostali su susreti protiv zasad vrlo dobrih Izraelaca i Poljaka, no i bookmakeri su poprilično uvjereni da bi Srbija trebala pobijediti i osigurati prvu poziciju u skupini. Nju mogu zadržati i s jednim porazom, no tim se kalkulacijama ovim putem nećemo baviti.

Što se tiče preostalih pozicija u skupini D, sve vodi k tome da će pozicije od 2. do 4., za koje najbolje konkuriraju gore spomenuti Poljaci i Izraelci te reprezentacija Finske, biti odlučene kroz nijanse.

Tu zapravo nema smisla razmišljati o protivnicima, tj. na koga je od spomenutih najbolje naletjeti u Berlinu. Ako se vidimo među osam najboljih u Europi, svaku reprezentaciju od navedenih moramo biti u stanju pobijediti.

Poraz, dakle, nije katastrofa ako ne dođe s velikom razlikom

Dakle, pobijedi li Ukrajina reprezentaciju Grčke, mi nemamo o čemu razmišljati. Pobjeda nad Italijom postaje imperativ, ali pobjeda koja nam prije posljednjeg susreta osigurava minimalno treće mjesto. Poraz nas lijepi na četvrto.

Ipak, pobjeda Grčke u današnjem poslijepodnevnom susretu itekako je realna te ćemo se dalje u tekstu voditi tim, ipak najvjerojatnijim scenarijem.

Prostor za kalkulacije postoji ako Hrvatska doživi poraz od Italije. Iako, s tim porazom Hrvatska i dalje može zauzeti sve pozicije od drugog do četvrtog mjesta.

Važno je napomenuti kako bi se u slučaju današnje pobjede Italije te slavlja Hrvatske nad Ukrajinom zatvorio krug te tri reprezentacije. I Ukrajina je tu trenutačno u najboljoj situaciji.

Budući da su slavili s 11 poena razlike, Ukrajinci mogu završiti kao četvrti u skupini tek u slučaju visokog poraza od Hrvatske, koja bi prije toga izgubila od Talijana. 

Uzmimo primjer eventualnog hrvatskog poraza s četiri poena razlike. U tom slučaju, zbog velikog talijanskog poraza od spomenutih, Hrvatskoj je za treće mjesto potrebna bilo kakva pobjeda u četvrtak, dok bismo kao drugi u skupini završili ako bismo Ukrajinu savladali s osam ili više poena razlike. Ukrajina u tom slučaju pada na četvrto mjesto tek kad bismo ih "razbili" s 19 ili više poena razlike. Naravno, svaki poraz stavlja nas na neželjenu poziciju.

Po tom se principu lako može posložiti algoritam hrvatskog plasmana. U slučaju poraza od Talijana s jednim poenom razlike treće mjesto donosi bilo kakva pobjeda nad Ukrajincima, a prvo ona sa šest poena razlike. I tako dalje, što je veći prvi poraz, to veća mora biti pobjeda u četvrtak. 

Problemi dolaze u slučaju poraza od Italije sa sedam ili više poena razlike. Tada bi nam za treće mjesto trebala i neka određena razlika, također ovisna o razlici eventualnog današnjeg poraza.

Dakle, sve je jasno. Poraz od Italije ne bi bio katastrofa ako bi došla pobjeda nad Ukrajinom. I što manji poraz od Italije bio, to bi nam manja razlika protiv Ukrajinaca trebala za drugo odnosno treće mjesto u skupini.

Zašto kalkulirati? Idemo protiv Talijana punim gasom!

No, kalkulacije su za one koji su već u izgubljenoj situaciji ili koji pokušavaju osigurati sami sebi neki željeni put.

Mi se time ne trebamo voditi, naši košarkaši protiv Italije trebaju krenuti snažno i ozbiljno, kao da je već sad počela nokaut-faza te se u svakoj utakmici igra samo na pobjedu. 

Uostalom, ne možemo kontrolirati događanja u drugoj skupini. Sjetimo se samo Rio de Janeira 2016. i našeg prvog mjesta u skupini, koje nas je odvelo na četvrtu Srbiju. U skupini se igra jedno drugačije natjecanje nego nakon nje i na to treba gledati upravo tako.

A onda što nam ždrijeb donese. Uostalom, bez ozbiljne košarke i mirnih glava svatko će biti (pre)težak protivnik.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider