Košarka
SPORTOVI
Košarka
Euforija s dozom skepse

Grobar kluba je još tu: Zašto odlazak Jacksona ne rješava probleme Knicksa

Napokon je otišao Phil Jackson, ali budućnost Knicksa je i dalje neizvjesna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Navijači New York Knicksa nisu navikli na dobre vijesti; slavna franšiza je u posljednjih 15-ak godina postala sinonim za kaos, a jedan od najvećih grobara Knicksa bio je Phil Jackson.

Slavni trener koji nema dovoljno prstiju za sve prstene NBA prvaka koje ima u kolekciji (11) došao je na čelo Knicksa 2014., a s njim kao predsjednikom klub ima porazni omjer 80-166. Jackson se ''proslavio'' brojnim užasnim odlukama: u tri godine stigao je rasformirati momčad, početi je graditi iz temelja i nakon toga je opet rasformirati.

Spomenut ćemo samo neke od njegovih brojnih loših odluka. Jackson je zamijenio korisne veterane Raymonda Feltona i Tysona Chandlera za Josea Calderona, Samuela Dalamberta, Waynea Ellingtona, Shanea Larkina i dva picka druge runde drafta.

J.R. Smith i Imah Shumpert postali su bitni igrači u Clevelandovom osvajanju naslova, a za njih je dobio Lancea Thomasa, Lou Amundsona, Alexa Kirka i pick druge runde drafta. Od svih spomenutih igrača, uključujući i one izabrane dobivenim draft pickovima, samo je Lance Thomas i danas igrač Knicksa.

Loši ''tradeovi'', trokut-napad i toksična atmosfera

Šećer na kraju dogodio se prošlog ljeta kada je Joakimu Noahu, igraču ozbiljno načetom ozljedama, dao 72 milijuna dolara za četiri godine. Noah je izdržao 46 utakmica prije nego su se ozljede ponovno pojavile, a njegov ugovor ostat će veliki uteg Jacksonovom nasljedniku.

Pored loše kadrovske politike, Jackson se često petljao u posao treneru Jeffu Hornaceku. Hornacek je pokušao implementirati moderniji sustav igre koji bolje odgovara rosteru Knicksa, dok je Jackson forsirao svoj poznati trokut-napad. Time je izazvao pobunu igrača koji taj sustav smatraju zastarjelim. Implementacija trokuta sredinom sezone dovela je do potpunog raspada nakon solidnog ulaska u sezonu, a Knicksi su na kraju ostali miljama udaljeni od playoffa.

 

Veliku štetu Knicksima stvorila je i toksična atmosfera koju je Jackson stvorio. Nijedan ozbiljan igrač ne želi ni pregovarati s Knicksima, a jedan od razloga je njegov odnos s glavnim zvijezdama Carmelom Anthonyjem i Kristapsom Porzingisom. Jackson je igračima pristupao ucjenjivački; nezadovoljni Porzingis je nakon sezone ''pobjegao'' u Latviju, a u međuvremenu uopće nije komunicirao s Jacksonom koji je svojoj mladoj zvijezdi prijetio tradeom.

Upravo nezadovoljstvo glavnih zvijezda rezultiralo je viješću koju su navijači Knicksa dočekali s oduševljenjem: Phil Jackson je dobio otkaz.

 

HALLELUJAH.

A post shared by Spike Lee (@officialspikelee) on

Kao glavni kandidat za nasljednika slovi dokazani predsjednik Raptorsa Masai Ujiri, čovjek koji je u Denveru uzeo Knicksima pola momčadi za Carmela, a Hornacek će napokon dobiti slobodu. Čini se da su napokon došli bolji dani za Knickse, ali optimizam navijača prati velika doza skepse, a razlog je čovjek koji je Jacksona doveo u Knickse.

Jedan od najgorih predsjednika lige je otišao, ali najgori vlasnik je još uvijek tu

James Dolan je bez ikakve ozbiljne konkurencije najgori vlasnik NBA lige. Što reći o čovjeku koji na noć drafta uopće ne prati što radi njegova momčad, nego sa svojim bendom nastupa u jednom njujorškom baru?

Jackson je na NBA draftu osmim izborom birao 18-godišnjeg francuskog playmakera Franka Ntilikinu iako je u ponudi bilo igrača koji bi mogli odmah pomoći Knicksima, prije svih bekovi Dennis Smith i Malik Monk. Jackson se odlučio za Ntilikinu jer se bolje uklapa u trokut-napad, ali pet dana kasnije Jacksonu je uručen otkaz kojim je i trokut otišao u povijest. Osim toga, otkaz je stigao samo 72 sata prije početka prijelaznog roka. Klasični primjer Dolanovog stihijskog upravljanja klubom kakvo je Knickse pretvorilo u disfunkcionalnu organizaciju i sinonim za kaos.

Zbog Dolana sreću zbog odlaska Jacksona prati velika doza skepse. Navijači Knicksa mogu se nadati da će na Jacksonovo mjesto doći netko sposoban počistiti nered koji je ostavio, a da će se Dolan posvetiti glazbenoj karijeri i što manje se petljati u rad kluba.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider