Košarka
SPORTOVI
Košarka
Bojan kao bitan kotačić

Organizirani kaos koji osvaja NBA: Kako su Bogdanović i Pacersi postali najveće iznenađenje sezone

Uoči sezone nisu im davali puno šanse za playoff, ali Pacersi su srušili sve prognoze i postali najveći hit regularne NBA sezone.

Bojan Bogdanović (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kada je Paul George uoči sezone napustio Indiana Pacerse i otišao u Oklahoma City Thunder u zamjenu za Victora Oladipa i Domantasa Sabonisa, policija Oklahome na Twitteru je objavila da je zabilježena teška krađa.

Dojam je bio da je taj trade ubio sve ambicije Pacersa; George je sedam godina igrao u Indiani i za to se vrijeme prometnuo u lice franšize i njihova ponajboljeg igrača u eri nakon Reggieja Millera. Većina predsezonskih prognoza davala je Pacersima izrazito malo šanse za playoff: američki mediji predviđali su im 30-ak pobjeda i u najboljem slučaju 10. mjesto Istočne konferencije.

Do kraja regularne sezone ostalo je šest utakmica, a Pacersi su davno nadmašili sve prognoze. Na omjeru su od 45 pobjeda i 31 poraza, a mjesto u playoffu već je osigurano. Oklahoma, koja je navodno opljačkala Pacerse, ima pobjedu manje – istina, na osjetno jačem Zapadu, ali kada se pogledaju igre Oladipa i Sabonisa, pitanje je tko je koga opljačkao.

Dvojac koji je eksplodirao dolaskom u Pacerse

Već je puno napisano o napretku Victora Oladipa, 25-godišnjeg beka koji je u Pacersima napokon došao u idealnu sredinu u kojoj je pokazao puni potencijal. Oladipa je na draftu 2013. drugim pickom izabrao disfunkcionalni Orlando Magic, klub koji ostavlja dojam da bi upropastio i Jordana, nakon čega je proveo sezonu u sjeni Russella Westbrooka i njegove triple-double sezone.

Victor Oladipo (Foto: AFP) Victor Oladipo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U prve četiri NBA sezone postizao je 15,9 koševa, a u Pacersima je taj učinak podigao na 23,2. "Dipo" je postao All-Star igrač, superzvijezda i vođa ove momčadi, a njegove sjajne igre u sjeni su ostavile veliki napredak drugog igrača pristiglog iz Oklahome.

Sin legendarnog Arvydasa Sabonisa Domantas udvostručio je brojke iz svoje rookie sezone: 21-godišnji centar u prvoj je sezoni ubacivao 5,9 koševa uz 3,6 skokova, dok ove sezone bilježi 11,5 koševa i 7,9 skokova. Njegove sjajne igre ozbiljno su ugrozile status Mylesa Turnera koji je do ove sezone bio označen kao dugoročni klupski projekt na visokim pozicijama.

Ovaj se dvojac sjajno uklopio s ostatkom momčadi, u kojoj ima još nekoliko pridošlica. Vrlo dobar playmakerski dvojac čine Cory Joseph i Darren Collison, Thaddeus Young je odlična ''četvorka'' i vrlo zahvalan timski igrač, tu je i Lance Stephenson, ekscentrični bek poznat po puhanju u uho LeBrona Jamesa i ikona ove momčadi koja, čini se, jednostavno ne igra dobro nigdje osim u Indiani. Naravno, bitan kotačić u ovoj momčadi je i Bojan Bogdanović.

Bojan se odlično snašao u "organiziranom kaosu'' Indiane

Svojim kvalitetama sjajno se uklopio u sustav koji je instalirao trener Nate McMillan. Indiana forsira brzu, run'n'gun košarku u kojoj se Bogdanović sjajno snalazi. McMillan je ranije bio poznat kao trener koji preferira sporiju košarku, ali s ovom je momčadi pokazao sposobnost promjene i prilagodbe. Riječima Gregga Popovicha: ''Ako se ne prilagodiš, umireš.''

Victor Oladipo i Bojan Bogdanović (Foto: AFP) Victor Oladipo i Bojan Bogdanović (Foto: AFP) (Foto: Afp)

''Ne slušam što se priča o mom stilu igre. Kao treneri, moramo staviti igrače u poziciju da budu produktivni. Ako mogu brzo trčati i biti efikasni, onda igraš brzo. Ako im više odgovara sporiji tempo, onda tako i igraš'', rekao je McMillan, koji se nakon sjajno odrađenog posla spominje se i među kandidatima za trenera godine.

Zanimljivo viđenje igre Pacersa dao je i Thaddeus Young, koji je njihov stil nazvao ''organiziranim kaosom.''

''Mislim da igramo slobodniju košarku bez opterećenja, jednostavno igramo košarku i zabavljamo se. Kada imate momčad punu individualaca koji preferiraju izolacijsku košarku, onda to nije zabavno. Samo stojite sa strane i gledate. Ova je sezona potpuno drugačija od prošle. Ne bacamo više sve lopte na jednog ili dva igrača, svi surađujemo i hranimo jedni druge'', rekao je Young.

Pacersi su trenutno peti na istoku, ali treći Cavaliersi i četvrti 76ersi vrlo su blizu. Poredak na Istoku može se lako promijeniti do kraja i teško je prognozirati s kim će Pacersi zaigrati u playoffu. Naravno, uvijek je pitanje može li se ovakva igra prenijeti iz regularne sezone u playoff, u kojem se ipak igra potpuno drugačija košarka s puno čvršćim obranama. No jedno je sigurno: ova borbena i nesebična momčad neće se predati protiv nikoga, kao što se nisu predali ni na početku sezone kada su im prognozirali da u playoffu neće ni zaigrati.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider