Košarka
SPORTOVI
Košarka
DVA ŠPANJOLCA I OSTATAK

Odabrana najbolja petorka Eurobasketa i pomalo iznenađujući MVP

Dva Španjolca te po jedan Francuz, Nijemac i Grk nalaze se u najboljoj petorci Eurobasketa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Eurobasket 2022. godine, čiji se glavni dio odvijao u Berlinu, završio je novom titulu za reprezentaciju Španjolske. Za razliku od preostale tri titulu prvaka Europe, koje su osvajali kao favoriti, ovog puta su na prvenstvo došli kao tek šesti ili negdje čak sedmi favorit prema ponudi kladionica.

Španjolci sjajni i bez superzvijezda

No, na kraju su iza sebe ostavili Srbiju, Sloveniju, Grčku, Francusku i Litvu, koje su pri početku prvenstva puno bolje kotirale. Posljednje dvije navedene reprezentacije su i sami eliminirali u nokaut fazi.

Najzaslužniji za to trebao bi biti neuništvi izbornik, 61-godišnji Sergio Scariolo, koji je na prvenstvo došao s momčadi bez superzvijezda. Ricky Rubio je ozlijeđen, braće Gasol više nema, a Sergio Rodriguez je završio reprezentativnu karijeru. Da ne spominjemo imena poput Navarra, Calderona, Llulla ili Reyesa.

No, na kraju su Španjolci uzeli titulu te dobili i dva košarkaša u službenoj najboljoj petorci natjecanja. Cijela petorka izgleda ovako:

  • Dennis Schröder (22.1p, 7.3 as)
  • Lorenzo Brown (15.2p, 7.6 as)
  • Willy Hernangomez (17.2p, 6.9 sk)
  • Giannis Antetokounmpo (29.3p, 8.8 sk, 4.3 as)
  • Rudy Gobert (12.8p, 9.8 sk)

Je li Brown trebao uzeti MVP?

Na kraju je odabran i MVP prvenstva te je tu došlo mnogima do iznenađenja. Naime, za istog je izabran Willy Hernangomez. 28-godišnji košarkaš New Orleans Pelicansa imao je odlično prvenstvo i držao je konstantu, a vrlo dobro je odigrao i finalnu utakmicu protiv Francuske.

No, ne treba puno pametovati da se shvati zašto se očekivalo da nagradu dobije naturalizirani Amerikanac Lorenzo Brown. Već sama predstava protiv Litve u osmini finala, kad je doslovno sam vratio Španjolce u utakmicu, a onda u produžetku Litvu i dovršio, značila bi puno. A da ne spominjemo da je odigrao sve ključne role u polufinalu protiv Nijemaca.

U finalu ga šut izvana nije služio, ali se zato jako dobro snašao u razigravanju te je završio susret s čak 11 asistencija, a i pored toga je uspio doći do 14 poena.

Nokaut fazu natjecanja Brown je završio s prosjekom od 20.25 poena po utakmici i devet asistencija te 2.25 skoka i 1.5 ukradenom loptom. Hernangomez je taj dio natjecanja odigrao s također sjajnim prosjekom od 19.5 poena i 6.25 skokova.

Ipak, ako ćemo gledati što MVP uistinu znači, ta je nagrada trebala otići Brownu. Zašto FIBA to nije napravila, ne možemo znati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider