Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nikad veća uloga

Luda sezona Europljana u NBA-u: ''Njih dvojica će još godinama dominirati, a Bogdanovića čeka ugovor života''

Luda sezona Grka Giannisa Antetokounmpoa i Srbina Nikole Jokića pokazala je nikad veću ulogu Europljana u NBA ligi. Ne baš kao Giannis i Jokić, ali među najboljima je i naš Bojan Bogdanović.

Nikola Jokić i Giannis Antetokounmpo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Na NBA parketima ove sezone, gotovo kao nikada do sada, Europljani igraju super važne uloge. A seriju kvalitetnih pojedinaca predvodi 24-godišnji Grk nigerijskih korijena, nevjerojatni Giannis Antetokounmpo.

Krilo Milwaukee Bucksa svi redom vide kao MVP-a regularnog djela sezone. A uz njega, NBA publiku na noge redovito diže i dva mjeseca mlađi srpski centar, Nikola Jokić iz Denver Nuggetsa.

Košarkaški kolumnist GOL.hr-a samo je jedan od stručnjaka oduševljenih - obojicom.

"Giannis i Jokić su dvojica igrača koji će još godinama, jer su također igrači koji još nisu došli do najboljih igračkih godina, prezentirati samo dobre stvari", rekao je kolumnist GOL.hr-a Vid Horvat.

Uz njih dvojicu, treba još posebno istaknuti fantastičnog 20-godišnjeg Slovenca Luku Dončića, po mnogima i rookiea godine, te trojac iz drugog ešalona: naš Bojan Bogdanović, Jusuf Nurkić koji je do ozljede igrao odličnu sezonu, te primjerice Nikola Vučević, all-star centar Orlando Magica.

Houston Rockets - Golden State Warriors (Foto: AFP) Houston opet sredio Golden State, Milwaukee na milimetar od finala Istoka divider

A ovako dugogodišnji kapetan hrvatske reprezentacije s nekoliko sezona iskustva u NBA-u komentira ovosezonski "iskorak" Europljana.

"Mislim da to nije slučaj koji se dogodio sada, eksplozijom u jednoj sezoni, nego je to situacija koja se događa zadnjih 10-ak godina ili možda čak 20 godina, gdje se kontinuirano iz sezone u sezonu povećava broj europskih i internacionalnih igrača i njihova uloga", mišljenja je Roko Ukić.

"Mislim da je to jedno potpuno otvaranje prema Europljanima i lijepo je vidjeti toliko europskih košarkaša koji su danas jedni od najboljih igrača u ligi i samim time i najboljih igrača svojih momčadi, NBA momčadi", izjavio je Vid Horvat.

Što se tiče Bojana Bogdanovića, Ukić ističe činjenicu da je najbolji hrvatski košarkaš od ovoga ljeta slobodan igrač i da će o tome puno toga ovisiti.

"On je u situaciji da je u poziciji potpisati najbolji ugovor svoga života i sigurno da neće imati samo jednu opciju na stolu između koje će on odlučiti što je najbolje za njegovu daljnju karijeru. I financijski i igrački. Može doći u situaciju gdje je prva opcija neke srednje ekipe, pa da brojčano bude i bolji nego je bio prošle sezone, a može doći u neku ekipu koja je iz samoga vrha, gdje je četvrti ili peti igrač i gdje ima puno slabije brojke, a status i učinak mu čak i rastu", objasnio je Ukić.

U svakom slučaju, i Bojan i ostali sjajni Europljani, vruća su roba, oko koje se puno važnih stvari vrti i u glamuroznoj NBA ligi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider