Košarka
SPORTOVI
Košarka
neviđena zvijer!

Nevjerojatan potez o kojem svi pričaju: Zbog ovakvih stvari smatraju ga LeBronovim nasljednikom

On je razlog zbog kojeg mnoge NBA momčadi namjerno gube utakmice i nadaju se prvom picku drafta. A tek mu je 18 godina...

Zion Williamson (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zion Williamson trenutno je možda i najveća priča košarkaškog svijeta unatoč svemu što se događa u vrlo zanimljivoj NBA sezoni.

Još kao srednjoškolac postao je internetska senzacija zbog monstruoznih zakucavanja, ali mnogi su sumnjali kako će svoju igru prenijeti na ozbiljniju razinu. Ove sezone stigao je na sveučilište Duke i odagnao svaku sumnju u svoj ogroman potencijal, a pogotovo jer se radi o igraču koji još nije napunio ni 19 godina.

Uoči sezone u raznim projekcijama drafta njegovo ime kretalo se između drugog i petog picka, ali nakon otprilike pola sezone čvrsto drži prvo mjesto. Praktički nema momčadi u NBA-u koja ne sanja prvi izbor na draftu i Ziona u svojoj momčadi dogodine. 

Nestvarna kombinacija fizičkih predispozicija i košarkaških vještina

Posebnim ga čini gotovo nestvarna kombinacija fizičkih predispozicija i košarkaških vještina. Visok je 201 centimetar i težak 130 kilograma, uz vertikalni odraz od čak 101 centimetar, što djeluje gotovo nevjerojatno za čovjeka njegove težine.

Za usporedbu, Michaelu Jordanu, i dalje kralju vertikalnog odraza, izmjerili su 121 centimetar, a legendarnom letaču Vinceu Carteru 109 centimetara. Radi se o igračima koji su ipak kudikamo atletičnije građe od ogromnog Ziona.

Zion uz odraz posjeduje i eksplozivnost, brzinu i gotovo nadljudsku snagu, a pored toga vrlo dobro kontrolira loptu te pokazuje viziju i playmakerski potencijal. Jedina ozbiljna mana mu je šut, koji je još prilično sirov i tehnički nedorađen.

Još od Lebrona nije se pojavio igrač kojeg je pratila takva pompa

Zbog unikatne kombinacije osobina uspoređuju ga s Charlesom Barkleyjem i LeBronom Jamesom, možda ne toliko igrom, koliko pompom koja prati njegovo ime. LeBron je još kao srednjoškolac bio označen kao budući vladar NBA lige, a njegove utakmice prenosile su se i gledale diljem SAD-a.

Slična je situacija i sa Zionom; utakmice Dukea postale su neizostavan dan u kalendaru košarkaških zaljubljenika, a NBA fanovi nadaju se da će fortuna pomaziti baš njihovu momčad i na lutriji im donijeti prvi pick i, ne bude li iznenađenja, Ziona Williamsona. Stekao je status generacijskog talenta, igrača koji jednog dana može naslijediti LeBronovu krunu.

Praktički nema utakmice nakon koje Zionovi potezi ne postanu viralni, a tako je bilo i u posljednjem nastupu protiv Virginije. Njegova zakucavanja već su nadaleko poznata, ali ovoga je puta blokada potez o kojem svi pričaju. 

Protivnički igrač mislio je da ima otvoren šut za tricu, ali Zion se nije složio s tim. Poletio je udaljen oko dva metra od šutera i monstruoznom blokadom poslao loptu na tribine. Osim nestvarne blokade, u nastavku pogledajte i kako zakucava čovjek zbog kojeg mnoge NBA momčadi ove sezone namjerno gube utakmice.

via Gfycat

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider