Košarka
SPORTOVI
Košarka
Guste završnice

Gonzaga i North Carolina u finalu sveučilišnog prvenstva SAD-a

U finalu ovogodišnjeg doigravanja za sveučilišnog prvaka SAD-a u košarci (NCAA) igrat će Gonzaga i North Carolina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pred 80.000 gledatelja na stadionu sveučilišta Arizona u Phoenixu u polufinalnim susretima NCAA lige Gonzaga je svladala South Carolinu sa 77-73, dok je North Carolina pobijedila Oregon sa 77-76

Oba polufinalna susreta bila su neizvjesna do posljednjih trenutaka, a na kraju su više sreće i umiješnosti imali Bulldogsi i Tar Heelsi. North Carolini će ovo biti 11. nastup u finalu, dosada su osvojili pet naslova, posljednji 2009. godine, dok će Gonzaga po prvi puta igrati finale.

U utakmici dva sveučilišta koja su po prvi puta u povijesti stigla na "Final Four" favorizirana Gonzaga je vodila gotovo čitavim tijekom prvog poluvremena, a kada je sredinom drugog dijela stigla i do 14 koševa prednosti (65-51) izgledalo je kako će lako do finala. No, uslijedila je serija South Caroline od 16-0 kojom su Gamecocksi sedam minuta prije kraja poveli sa 67-65.

Tada je u redovima Gonzage na oba kraja terena zablistao igrač prve godine centar Zach Collins, on je prvo uz puno sreće pogodio tricu za 68-67, a nakon skoka u obrani i asistirao Karnowskom za 70-67. U završnicu se ušlo s vodstvom Gonzage 75-72, pa je Thornwell tri sekunde prije kraja nakon pogođenog prvog slobodnog bacanja za 75-73 morao namjerno promašiti drugo i nadati se da će njegovi suigrači uspjeti doći do lopte. Ipak, loptu je uhvatio Tillie koji je potom pogodio oba slobodna bacanja za konačnih 77-73.

Sjajni Collins utakmicu je okončao sa 14 koševa, 13 skokova i 6 blokada, dok je najbolji strijelac Bulldogsa bio Nigel Williams-Goss sa 23 ubačaja. Kod Gamecocksa najbolji su bili PJ Dozier sa 17 poena i Chris Silva sa po 13 koševa i skokova.

North Carolina je drugu godinu zaredom stigla do finala, lani je izgubila od Villanove, usprkos vrlo slabo odigranoj završnici dvoboja. Nakon što prvo poluvrijeme zaključili serijom 13-4 i stigli do prednosti 39-36, Tar Heelsi su vodili tijekom čitavog drugog poluvremena, a minutu prije kraja bilo je 77-71. No, tada su zaredali s pogreškama u napadu, pa su Ducksi šest sekundi prije isteka vremena stigli na 77-76.

Uslijedio je prekršaj na najboljem igraču Tar Heelsa Kennedyju Meeksu, ali on je promašio oba slobodna bacanja. No, igrači Oregona nisu uspjeli doći do obrambenog skoka i napada za pobjedu, već je lopta završila u rukama Joela Berryja, ali i on je četiri sekunde prije kraja promašio oba bacanja. Nakon drugog Berryjeva promašaja u skoku je najviši bio Meeks pa se North Carolina provukla u finale usprkos promašena četiri slobodna bacanja u završnici.

Igrač četvrte godine Meeks dominirao je pod obručima sa 25 koševa i 14 skokova, Justin Jackson dodao je 22 poena za pobjednike, dok su Tyler Dorsey sa 21 ubačajem i Jordan Bell sa 13 pogodaka i 16 skokova bili najbolji kod Oregona.

Finalni susret North Caroline i Gonzage na programu je u noći s ponedjeljka na utorak u tri sata po hrvatskom vremenu.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider