Košarka
SPORTOVI
Košarka
Krivi Šarićevi 76ersi

Velika reforma u NBA-u: Bitne promjene za veću kvalitetu utakmica

NBA liga predstavila je velike promjene s ciljem povećavanja kvalitete utakmica.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

NBA liga na svojim je stranicama potvrdila da je Upravni odbor odobrio reformu NBA drafta. Promjene će stupiti na snagu 2019., a cilj je spriječiti takozvano ''tankiranje'' ili namjerno gubljenje utakmica u svrhu dobivanja što višeg picka na draftu.

Prema starom sistemu, najgora momčad lige imala je 25 posto šanse za prvi izbor, a sada će imati 14 posto, jednako kao i druga i treća najgora momčad. Razlike u šansama za dobivanje prvog izbora bit će puno manje – primjerice, najgora momčad nekad je imala 25 posto šanse, dok je peta najgora imala 8,8 posto šanse. Po novim pravilima, najgori ima 14, a peti najgori 10,5 posto šanse.

Cilj NBA-a je ''povećati kvalitetu utakmica'', a nadaju se to postići tako što sustav drafta više neće nagrađivati najgoru momčad. O ovim promjenama počelo se govoriti dobrim dijelom i zbog Šarićevih Philadelphia 76ersa, koji su u sklopu svog famoznog ''procesa'' godinama (namjerno) bili zakovani za dno NBA lige.

Novčane kazne za odmaranje igrača

Osim reforme draft lutrije, uvedene su i promjene koje će stupiti na snagu već ove sezone. NBA je predstavila pravila kojima nastoji spriječiti odmaranje zdravih igrača. Ovakva praksa pojavila se zbog gustog rasporeda, a kulminirala je prošle sezone kada su rezerve odigrale derbi Zapada između San Antonio Spursa i Golden State Warriorsa.

Zbog toga će liga ove sezone početi ranije nego ikad – 17. listopada – s manje utakmica dan za danom u rasporedu. Osim toga, predstavljene su i kazne za klubove koji u bitnim utakmicama odmaraju glavne zvijezde.

Odmaranje zdravih igrača u velikim utakmicama s prijenosima na razini cijelog SAD-a kažnjavat će se s barem 100.000 dolara. Osim u izvanrednim situacijama, momčadi ne smiju odmarati više zdravih igrača u utakmici i ne smiju odmarati igrače na gostujućim turnejama. Ako momčadi odluče odmoriti zdravog igrača, on mora biti vidljiv i dostupan za interakciju s navijačima.

Momčadi koje prekrše ova pravila naći će se pod disciplinskim postupkom NBA lige.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider