Košarka
SPORTOVI
Košarka
NBA promijenila pravila

Promjene koje su svi čekali: Nema više dugih time-outa i beskrajnih završnica

NBA je službeno predstavila nova pravila koja su mnogi košarkaški zaljubljenici dugo čekali.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

NBA liga odobrila je promjenu pravila koju su mnogi košarkaški zaljubljenici s nestrpljenjem očekivali. Dugački time-outi odlaze u povijest, a treneri će imati na raspolaganju manje minuta odmora, pogotovo u završnicama utakmica, koje su zbog velikog broja time-outa znale potrajati ''cijelu vječnost''.

Broj time-outa smanjuje se s 18 na 14, a u zadnjim trima minutama treneri će biti ograničeni na dva time-outa umjesto tri. Svaka momčad imat će sedam time-outa po poluvremenu i može ih rasporediti kako želi. U zadnju četvrtinu momčad može ući s maksimalno četiri time-outa. U produžetku se broj time-outa smanjuje s tri na dva.

Ukidaju se dugi i kratki time-outi koji su trajali 90, odnosno 60 sekundi, iako su se formalno zvali ''time-outi od 20 sekundi''. Svi time-outi trajat će 75 sekundi. Obvezni, takozvani TV time-outi, zvat će se dva puta po četvrtini, jednom sa sedam, a drugi put s tri minute preostale na semaforu.

Cilj je NBA lige ubrzati igru i učiniti utakmice tečnijima, a promjene stupaju na snagu već u sljedećoj sezoni, koja će početi ranije nego inače, što je još jedna promjena predstavljena uoči nove sezone. Cilj je izbjeći pakleni tempo zbog kojeg su treneri često odmarali najbolje igrače, zbog čega su neke utakmice, koje su po imenima trebale biti spektakl, igrale rezervne postave.

NBA liga počet će sedam do 10 dana ranije nego inače, odnosno između 15. i 20. listopada. Pomiče se i "trade deadline", datum nakon kojeg nema razmjena igrača. On je nekad bio u četvrtak nakon All-Star utakmice, a od sljedeće sezone pomiče se u četvrtak 10 dana prije All-Stara.

Osim manje time-outa, donesena su i nova pravila koja bi trebala doprinijeti tečnijoj igri. Igrači će biti kažnjeni ako nakon slobodnog bacanja ''odlutaju'' preko linije za tri poena, a poluvrijeme traje točno 15 minuta i momčadi se kažnjavaju ako nisu spremne nastaviti utakmicu na vrijeme. Oba prekršaja tretirat će se kao zadržavanje igre, koje se kažnjava najprije upozorenjem, a onda tehničkom pogreškom za svaki sljedeći prekršaj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider