Košarka
SPORTOVI
Košarka
Zbog famoznog "procesa"

Revolucija u NBA-u, krivi su Šarićevi 76ersi: Nema više natjecanja u porazima

NBA razmišlja o novim promjenama pravila radi povećanja atraktivnosti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prema riječima poznatog NBA insajdera Adriana Wojnarowskog, NBA priprema radikalne promjene kojima je cilj spriječiti takozvano ''tankiranje'', namjerno gubljenje utakmica s ciljem dobivanja što viših draft izbora.

Ideja bi se realizirala reformom draft lutrije u koju ulazi 14 klubova koji nisu ostvarili play-off. Prema sadašnjim pravilima, najgora momčad ima čak 25 posto šanse za prvi pick, druga najgora ima 19,9 posto, a treća 15,6 posto. Pored toga, najgora momčad ne može pasti niže od četvrte pozicije.

Po novim pravilima, mogli bi pasti do petog mjesta što bi pokrenulo domino efekt – druga najgora momčad mogla bi pasti do šeste, a treća već do sedme pozicije. Postotak šanse za dobivanje prvog picka bi se smanjio i najgore momčadi ne bi imale toliku prednost u odnosu na ostale.

Promjene bi trebale biti implementirane od drafta 2019. godine, a u NBA-u se nadaju da bi klubovi prestali namjerno gubiti utakmice, što je postala vrlo raširena praksa posljednjih godina. U tome su prednjačili Philadelphia 76ersi Darija Šarića koji su u sklopu svog famoznog ''procesa'' godinama (namjerno) bili kanta za napucavanje, zbog čega su se promjene predlagale još 2014. godine.

Osim ovih promjena, NBA liga na čelu s Adamom Silverom pokrenula je još nekoliko promjena s ciljem povećanja atraktivnosti. Jedna od njih je raniji početak i raspored s manje utakmica dan za danom. Cilj ove promjene je spriječiti odmaranje glavnih zvijezda što je postala učestala praksa posljednjih godina, a kulminirala je prošle sezone kada su utakmicu Golden State Warriorsa i San Antonio Spursa, koja je trebala biti jedna od najatraktivnijih u kalendaru, odigrale potpuno rezervne postave.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider