Košarka
SPORTOVI
Košarka
Bio na draftu sa Šarićem

Prva razmjena igrača u NBA ligi nakon pet mjeseci, Bogdanović dobio novog suigrača

Utah je u beku Clevelanda prepoznala igrača koji može biti dobra alternativa Donovanu Mitchellu ili novopridošlom razigravaču Mikeu Conleyju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dosadašnji igrač Cleveland Cavaliersa 27-godišnji razigravač Jordan Clarkson postao je novi suigrač Bojana Bogdanovića u Utah Jazzu, dok je momčad iz Salt Lake Cityja u suprotnom smjeru poslala Australca Dantea Exuma i dva buduća izbora druge runde NBA drafta 2022. i 2023., objavljeno je na službenom portalu Utah Jazza.

Zanimljivo, nakon iznimne aktivnosti na tržištu igrača u ljetnom periodu, ovo je prva igračka razmjena u NBA ligi još od 11. srpnja, kad je u Houston stigao Russell Westbrook, a u suprotnom smjeru otišao Chris Paul.

Utah je Exuma izabrala kao petog na draftu 2014. godine, ali je australski razigravač tek u bljeskovima između ozljeda znao pokazati svoj neosporni košarkaški talent.

Exum je samo u svojoj prvoj godini odigrao sve 82 utakmice osnovnog dijela sezone, da bi tada započeli njegovi problemi. Igrajući za Australiju u kolovozu 2015. Exum je ozlijedio prednji križni ligament u lijevom koljenu i propustio cijelu NBA sezonu. Vratio se u akciju 2016. i odigrao 66 utakmica. No, već sljedeće sezone je nastupio u samo 14 dvoboja, jer je u listopadu 2017. podvrgnut operativnom zahvatu na ramenu te se vratio na parket sredinom ožujka 2018.

Utah dovela alternativu za Mitchella i/ili Conleyja

To je ljeto potpisao novi ugovor s Jazzom i dobro ušao u sezonu, da bi u siječnju ozlijedio skočni zglob. Trebao je izbivati dva tjedna, ali je izvan parketa ostao dva mjeseca i odmah po povratku doživio parcijalnu rupturu tetive patele u desnom koljenu.

Ove sezone je nastupio u 11 utakmica u kojima je prosječno igrao sedam i pol minuta i ukupno ubacio samo 24 koša.

Exum je tri godine mlađi od Clarksona, ali Utah je u beku Clevelanda prepoznala igrača koji može biti dobra alternativa Donovanu Mitchellu ili novopridošlom razigravaču Mikeu Conleyju, koji također ima dugu povijest izbivanja s terena zbog ozljeda.

gol expired Turski košarkaš napokon smije napustiti SAD: Zbog Erdogana ostao bez putovnice i završio na tjeralici divider

Clarkson je ove sezone odigrao 29 utakmica za Cleveland u ulozi pričuvnog igrača s najvećom minutažom (23 minute po utakmici). Sa 14,6 koševa po nastupu Clarkson je bio treći strijelac Cavsa iza startnog razigravača Collina Sextona (17,8) i Kevina Lovea (16,2), a imao je 2,4 asistencije i isto toliko skokova u prosjeku.

Clarkson biran na istom draftu kad i Šarić

Clarkson je biran na istom draftu kad i Exum, ali tek kao 46. izbor, dok su ispred Australca bili samo Andrew Wiggins, Jabari Parker, Joel Embiid i Aaron Gordon. Na tom je draftu Dario Šarić izabran kao 12., Jusuf Nurkić kao 16., a Nikola Jokić tek kao 41. Clarksona je izabrao Washington, ali ga odmah ustupio Los Angeles Lakersima, za koje je igrao od 2014. do veljače 2018., kad je s Larryjem Nanceom Jr. stigao u Cleveland u zamjenu za Isaiaha Thomasa i Channinga Fryea.

U Lakersima je u sezoni 2015./16. bio prvi razigravač s prosjekom od 32 minute, 15,5 koševa, 4,0 skoka i 2,4 asistencije. Clarksonu je prošla sezona bila ponajbolja u karijeri kad je u 81 nastupu imao prosjek od 27 minuta te za to vrijeme postizao 16,8 koševa uz 3,3 skoka i 2,4 asistencije po utakmici.

Clarkson je u posljednjoj godini ugovora vrijednog 50 milijuna američkih dolara, što ga je potpisao 2016. te će se na ljeto biti slobodan igrač. Exumu ostaje još jedna godina ugovora potpisanog 2018., a vrijednog 27,3 milijuna dolara, odnosno 9,6 milijuna za sljedeću sezonu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider