Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ovo je nestvarno

Nova era u sportu je počela: ''Gradimo nešto što će biti prisutno zauvijek''

U srijedu je počela nova era u sportu tako što je i službeno krenula profesionalna NBA 2K liga pod pokroviteljstvom NBA-a.

Draft NBA 2K lige (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Adam Silver pridodao je NBA obitelji još jednu ligu – NBA 2K profesionalnu ligu!

U srijedu navečer održan je prvi, povijesni draft NBA 2K lige koju su osnovali NBA i Take-Two Interactive Software, a u kojoj trenutno sudjeluje 17 momčadi, svaka sa svojim jedinstvenim logotipom.

NBA franšize koje sudjeluju u prvoj sezoni su: Blazer5 Gaming, Bucks Gaming, Cavs Legion GC, Celtics Crossover Gaming, Grizz Gaming, Heat Check Gaming, Jazz Gaming, Kings Guard Gaming, Knicks Gaming, Magic Gaming, Mavs Gaming, Pacers Gaming, Pistons GT, Raptors Uprising GC, 76ers GC, Warriors Gaming Squad, and Wizards District Gaming.

Ukupno je draftirano 102 igrača od kojih je svaka momčad izabrala po šestoricu. Utakmice će se igrati u formatu pet na pet, pri čemu će svaki igrač imati oblik jedinstvenog lika, a ne jednog od NBA igrača. Tako, na primjer, igrač neće preuzeti kontrolu nad likom LeBrona Jamesa u igri, već verzijom samog sebe.

Natjecanje će početi u svibnju, a završava se u kolovozu. U prvoj sezoni nagradni fond bit će milijun dolara, podijelit će se tijekom sezone i odigravanja, a igračima je ugovorom zagarantirano između 32.000 i 35.000 dolara za šest mjeseci. Jedino što moraju imati je najmanje 18 godina i završenu srednju školu kako bi bili kvalificirani za ligu.

Da, tijekom svog vremena u ligi ti će igrači biti pod punim radnim vremenom. Igračima će također biti plaćen timski smještaj specifičan za njihovu momčad. U sve to također je uključeno zdravstveno osiguranje i mirovinski plan. Izgleda poput fantazije, ali nije iluzija.

Koliko su Amerikanci to shvatili ozbiljno, dovoljno govori podatak da je povijesni draft otvorio komesar lige Adam Silver.

''To je nešto što ćemo razvijati vrlo dugo. Gradimo ovu ligu kao nešto što će biti prisutno zauvijek'', rekao je prvi čovjek NBA-a.

NBA 2K je već dugo vrlo uspješna igra. NBA 2K18 bio je druga najprodavanija igra u SAD-u u 2017. godini. Vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban je još 2015. izrazio zainteresiranost za esport, a kasnije i uložio u isto. Radi se o ozbiljnoj grani čiji je cilj uključiti esportove na Olimpijske igre.

''Ovo je prvi korak u onome što obećava da će biti izvanredna liga, okupljajući najbolje svjetske igrače i predstavljajući elitno natjecanje na međunarodnoj sceni'', objasnio direktor NBA 2K lige Brendan Donohue.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider