Košarka
SPORTOVI
Košarka
50 koševa LeBrona

Popovich oborio rekord mentora: "To je ironično, spasio je moju obitelj, nisam to zaslužio"

Iako je Gregg Popovich želio brzo pobjeći s terena, igrači su se pobrinuli da tamo ostane i uživa u višeminutnim ovacijama kojima su ga zasuli navijači San Antonija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gregg Popovich će imati razloga pamtiti pobjedu njegovih San Antonio Spursa 104-102 protiv Utah Jazza, ostvarenu u sinoćnjem dvoboju odigranom u AT&T Centeru, jer je njome postao trener s najviše pobjeda (1336) u utakmicama osnovnog dijela sezone NBA lige.

"Taj rekord dijelimo svi mi. Nije to moj rekord nego naš, svih u ovom gradu", izjavio je legendarni trener Spursa koji je nadmašio prijašnjeg rekordera i još jednu trenersku legendu Dona Nelsona, svog mentora kojemu je dvije sezone bio pomoćnik u Golden State Warriorsima.

"Ironija je u tome da mi je Nellie dao posao 1992. kad sam bio nezaposlen. On me prigrlio. Zato mislim da je to ironično i da sam nezasluženo u ovoj poziciji i u istoj rečenici s njim, jer je svojim predivnim potezom spasio moju obitelj."

"Ovo je posveta mnogim ljudima. Ovako nešto ne pripada samo jednoj osobi. Košarka je momčadski sport. Igračima govorimo da moraju zajednički pobjeđivati, a to je svakako bilo tako u mom životu uz sve te prekrasne igrače i trenere, moje dragocjene članove momčadi i uz podršku ovog prekrasnog grada", izjavio je 73-godišnji Popovich koji je do rekorda stigao u 2030. utakmici osnovnog dijela sezone u kojoj je vodio Spurse, jedini NBA klub u kojem je bio glavni trener, a u toj je ulozi već 26 sezona.

Iako je želio brzo pobjeći s terena, igrači su se pobrinuli da tamo ostane i uživa u višeminutnim ovacijama kojima su ga zasuli navijači San Antonija. Svi kojima su Spursi u srcu imali su dvostruki razlog za slavlje, jer je domaća momčad do pobjede stigla nakon što je zaostajala 15 koševa u posljednjoj četvrtini. Ove sezone joj takav preokret nije bio uspio. Do sinoć.

Dejounte Murray je predvodio Spurse sa 27 koševa, a centar Jakob Poeltl je dodao 15 poena uz 11 skokova. Utah je igrala bez lakše ozlijeđenog Bojana Bogdanovića, a najbolji strijelac Jazza bio je Donovan Mitchell sa 24 koša, dok je Jordan Clarkson ubacio 17.

Razloga za slavlje imali su i navijači Los Angeles Lakersa, jer je njihova momčad došla do druge pobjede u posljednjih osam utakmica svladavši sa 122-109 Washington Wizardse. Briljirao je LeBron James koji je ubacio 50 koševa, a od toga 33 u drugom poluvremenu, i tako postao prvi igrač Lakersa od Kobeja Bryanta (sezona 2007./2008.) koji je uspio u istoj sezoni u više od jedne utakmice postići 50 ili više poena. Malik Monk je za pobjednike postigao 21 koš. Bivši igrač Lakersa Kyle Kuzma je sa 23 koša bio najbolji strijelac Wizardsa.

Veliku pobjedu ostvarili su Toronto Raptorsi koji su slavili sa 117-112 na gostovanju kod Phoenix Sunsa, uvjerljivo vodeće momčadi NBA lige, kojoj je ovo bio tek 14. poraz u sezoni. Gary Trent Jr. je po drugi put ove sezone ubacio 42 koša pogodivši osam trica. Pascal Siakam je postigao 25 koševa uz 10 asistencija. Strijelce Sunsa predvodio je Cameron Payne sa 24 poena, dok je Devin Booker ubacio 22 koša uz sedam asistencija. Otkako su ostali bez Chrisa Paula zbog loma palca na ruci, Sunsi su ostvarili pet pobjeda u devet utakmica.

Petu pobjedu u nizu, a sedmu u posljednjih osam nastupa ostvarili su Boston Celtics koji su svladali Detroit Pistonse sa 114-103. Jayson Tatum je ponovno bio najbolji igrač Bostona sa 31 košem, osam skokova i šest asistencija. Jaylen Brown je ubacio 22, a Marcus Smart 20 poena. Cade Cunningham je sa 27 koševa predvodio Pistonse, dok su Jerami Grant i Marvin Bagley III. ubacili po 20 poena.

Iako je Ivica Zubac odigrao jednu od najkompletnijih utakmica u karijeri, postigavši 24 poena, uz 12 skokova, četiri skoka i dvije blokade, LA Clippers nisu uspjeli izbjeći poraz na gostovanju u Atlanti. Hawksi su slavili sa 112-106, a do četvrte uzastopne domaće pobjede predvodio ih je Trae Young sa 27 poena i 11 asistencija. Kevin Huerter je dodao 16 poena, a Clint Capela je spojio 14 koševa i 11 skokova. Uz hrvatskog centra, 24 koša za Clipperse postigao je i Reggie Jackson.

Ja Morant je ubacio 15 od svojih 37 poena u četvrtoj četvrtini, što je Memphis Grizzliesima omogućilo da dođu do domaće pobjede 118-114 protiv New York Knicksa koji su pred kraj treće četvrtine imali 15 koševa prednosti (81-96). Julius Randle je bio najbolji igrač gostiju sa 36 koševa i 12 skokova.

Luka Dončić je došao do 35. "double-double" učinka u sezoni sa 30 koševa i 14 skokova, a njegovi Dallas Mavericksi su pobijedili u Houstonu sa 113-100. Uz Dončića je kod gostiju najbolji bio Dwight Powell sa 26 poena i 12 skokova. Kevin Porter Jr. i Josh Christopher su ubacili po 17 poena za Rocketse.

Preokrenuvši zaostatak od 18 koševa do iznenađujuće domaće pobjede stigao je Orlando koji je sa 118-110 svladao Minnesotu. Mo Bamba je bio najbolji kod Magica sa 27 poena i 12 skokova. Wendell Carter Jr. je dodao 20 koševa, 10 skokova i pet asistencija. Ključne uloge imali su i igrači s klupe Moritz Wagner (18 poena) i Markelle Fultz (14 koševa, sedam asistencija). Goste je sa 25 poena predvodio Anthony Edwards, dok je Karl-Anthony Towns imao 21 koš i 13 skokova.

Miami Heat je pobijedio Cleveland Cavalierse sa 117-105 i učvrstio se na vrhu Istočne konferencije s učinkom 45-23. Bam Adebayo je sa 30 koševa i 17 skokova bio najbolji igrač Heata. Jimmy Butler je imao 24 koša, pet asistencija, četiri skoka i tri ukradene lopte. Darius Garland je predvodio Cavalierse sa 24 poena i 10 asistencija, a novak Evan Mobley je dodao 19 koševa i 12 skokova.

New Orleans Pelicans su doživjeli četvrti uzastopni poraz, a na njihovom parketu su ih svladali Charlotte Hornets sa 142-120. Miles Bridges je sa 26 koševa predvodio sedmoricu gostujućih igrača s dvoznamenkastim učinkom. Terry Rozier je dodao 25 poena za pobjednike. Kod Pelicansa je najbolji bio novak Trey Murphy III. s 32 koša.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider