Košarka
SPORTOVI
Košarka
određen redoslijed drafta

Božica Fortuna osmjehnula se NBA momčadi koja je to najviše zaslužila: Zion Williamson ide u New Orleans!

Određen je poredak kojim će NBA momčadi birati igrače na NBA Draftu za malo više od mjesec dana.

Prvi pick NBA Drafta ide New Orleansu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Noćas je u Chicagu održan NBA Draft Lottery, odnosno određen je poredak kojim će najlošije momčadi u još uvijek aktualnoj NBA sezoni birati igrače koji dolaze s američkih sveučilišta ili drugih zemalja. Najsretnije ruke na draftu bio je New Orleans, koji će gotovo sigurno 20. lipnja izabrati Ziona Williamsona kao prvi pick.

Williamson ulazi u ligu s pompom LeBrona

Riječ je o igraču koji ulazi u NBA ligu s gotovo jednakom pompom kao što je 2003. godine ulazio LeBron James, jedan od najboljih igrača svih vremena.

Posebnim ga čini gotovo nestvarna kombinacija fizičkih predispozicija i košarkaških vještina. Visok je 201 centimetar i težak 130 kilograma, uz vertikalni odraz od čak 101 centimetar, što djeluje gotovo nevjerojatno za čovjeka njegove težine.

Za usporedbu, Michaelu Jordanu, i dalje kralju vertikalnog odraza, izmjerili su 121 centimetar, a legendarnom letaču Vinceu Carteru 109 centimetara. Radi se o igračima koji su ipak kudikamo atletičnije građe od ogromnog Ziona.

Zion uz odraz posjeduje i eksplozivnost, brzinu i gotovo nadljudsku snagu, a pored toga vrlo dobro kontrolira loptu te pokazuje viziju i plejmejkerski potencijal. Jedina ozbiljna mana mu je šut, koji je još prilično sirov i tehnički nedorađen.

Pravda za Pelicanse nakon sage s Davisom

Ovo je svojesvrsna pravda za New Orleans, kojem je propala sezona prije svega zbog Anthonyja Davisa i njegove ogromne želje da usred sezone napusti momčad i pridruži se LeBronu Jamesu u LA Lakersima. 

Nakon što je taj trade između dvije momčadi propao, Davis je ostao fizički, ali ne i psihički u momčadi, koja mu je limitirala minutažu na 20-ak minuta do kraja sezone. 

Uoči Draft Lotteryja Pelicansi su imali svega 6 posto šansi da izvuku prvi pick, no nakon svega što su prošli, sreća im se konačno osmjehnula. Prije sedam godina New Orleans, tada Hornetsi, dobili su prvi pick i izabrali Anthonyja Davisa. 

Čak i da Davis ne ostane u momčadi, New Orleans može gajako dobro "utopiti" za nekoliko mlađih igrača s kojima će graditi momčad oko Ziona Williamsona, ili pak dovesti minimalno jednog kapitalca i drugog "pokupiti" kao slobodnog agenta. 

U svakom slučaju, New Orleans mogao bi imati vrlo dobru sezonu ako povuče prave poteze tijekom ljeta. Sve je u njihovim rukama.

Cavaliersi i Sunsi najveći gubitnici, Lakersi vrlo zadovoljni

Kao drugi na Draftu birat će Memphis Grizzliesi, koji su kao i Pelicansi imali 6 posto šansi da dobiju prvi pick. Dobili su drugi i imat će širok spektar igrača za izbor.

Tek treći pick otišao je Knicksima, koji su očajnički priželjkivali da bi prvi put nakon 1985. godine mogli dobiti prvi izbor na draftu te potom dovesti jednu ili dvije zvijede kao slobodne igrače, s obzirom na to da su si tijekom sezone očistili gotovo cijeli "salary cap". Podsjetimo, riješili su se čak i Kristapsa Porzingisa, kojeg su poslali u Dallas. 

Još razočaraniji od Knicksa bit će Cleveland i Phoenix, koji su uz Knickse imali maksimalnih 14 posto šansi za dobivanje prvog picka, a na kraju se moraju zadovoljiti s 5. odnosno 6. pickom

Sreća se osmjehnula Lakersima, koji su sa svega dva posto šansi za dobivanje prvog picka dobili 4. pick. 

Igrači za koje se očekuje da će biti birani među petoricom najboljih su Temetrius Ja Morant, RJ Barrett, DeAndre Hunter (NCAA prvak), Jarrett Culver ili Rui Hachimura. Moguće da tu bude i nekih iznenađenja, ali ništa previše značajno.

Poredak na NBA Draftu 2019: 

1. New Orleans

2. Memphis

3. New York

4. Los Angeles Lakers

5. Cleveland

6. Phoenix

7. Chicago

8. Atlanta

9. Washington

10. Atlanta 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider