Košarka
SPORTOVI
Košarka
PRVO TREBA SAVLADATI FINSKU

Nakon dramatične utakmice Litve i Španjolske saznali smo potencijalnog protivnika Hrvatske u četvrtfinalu

Gledali smo najdramatičniju utakmicu ovogodišnjeg Eurobasket do sada, a iz iste je kao pobjednika izašla reprezentacija Španjolske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Posljednji današnji susret na Eurobasketu u Berlinu odigrale su reprezentacije Španjolske i Litve. Susret u kojem je pobjeda bila vrijedna mjesta u četvrtfinalu i susreta s pobjednikom sutrašnje utakmice Finske i Hrvatske.

To mjesta izborila je Španjolska, koja je slavila nakon produžetka, rezultatom 102:94.

Litva se prva uspjela odvojiti

Bio je to većim tijekom susreta izjednačen ogled, kojeg je u jednom trenutku Litva prelomila, da bi se u završnici Španjolska vratila te gotovo slavila već nakon regularnog dijela.

U prvoj četvrtini nije bilo većih odvajanja, a Litva ju je zaključila vodstvo 20:19. Španjolska je bolje otvorila drugu, no sredinom nje Litva podiže kvalitetu svoje igre i teško je itko mogao očekivati da će 32:31 biti posljednje vodstvo Španjolske sve do same završnice. Litva u tom trenutku radi seriju 6:1 te bježi na pet poena prednosti, a s istom su otišli i na odmor, 45:40.

Sredinom treće četvrtine Litva bježi na dvoznamenkastu prednost (58:47). Španjolska se do posljednje minute ovog perioda vratila na tri poena zaostatka, ali novi ubačaj Litve donosi im jednaku prednost kao na poluvremenu prije ulaska u posljednju četvrtinu.

Onda je utakmicu u svoje ruke uzeo Lorenzo Brown

Veliku prednost zadržali su do četiri i pol minute prije kraja (75:68), a onda se budi Španjolska predvođena briljantnim Lorenzom Brownom. U tri minute Španjolci rade seriju 12:3 te u završnicu ulaze kao vodeća momčad.

I onda je krenula prava drama. 37 sekundi prije kraja, Ignas Brazdeikis pogodio je tricu za 81:80, da bi s druge strane uzvratio Brown. Litva zove time out, ali kod izvođenja lopte veliku pogrešku radi Domantas Sabonis, odnosno napravio je prekršaj u bloku. Španjolska dolazi do lopte, a onda i prekršaja na Willyju Hernangomezu koji pogađa jedno od dva slobodna bacanja.

Litva odlazi u zadnji napad u kojem Jokubaitis promašuje tricu, no Brazdeikis iz ofenzivnog skoka sa zvukom sirene pogađa za izjednačenje i produžetke.

Litva se još jednom vratila pa dobila tragičara

U produžecima je u još višu brzinu ubacio Brown te Španjolci nakon dvije i pol minute imaju +6 (92:86). Vraća se Litva još jednom putem trica Leikaviciusa i Brazdeikisa te je 75 sekundi prije kraja rezultat 95:94. 

Litva se nakon toga obranila i 40 sekundi prije kraja imaju napad za prelazak u vodstvo, a onda junak završnice Brazdeikis postaje tragičar. Prvo je izgubio loptu, a onda napravio i nesportsku pogrešku. Brown je hladnokrvno ubacio oba bacanja, a onda i vrhunski asistirao za Willyja Hernangomeza i povratka za Litvu više nije bilo.

Tako će Hrvatska, ukoliko savlada Finsku, u četvrtfinalu igrati protiv reprezentacije Španjolske, koju je danas predvodio Brown s 28 poena i osam asistencija, a dobar je bio i Willy Hernangomez koji je ubacio 21 te dodao osam skokova.

Kod Litve, koja je završnicu utakmice igrala bez Jonasa Valanciunasa, najbolji je strijelci bili su Kuzminskas sa 18, Brazdeikis sa 17 te Sabonis i Lekavicius s po 15 ubačenih poena.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider