Košarka
SPORTOVI
Košarka
neuništivi luis

Kakav je ovo gospodin: Kako doktor Scola može tako dominirati s 39 godina? Postoji kvaka

S 39 godina ''scoluje'' puno mlađe od sebe, a znanje i iskustvo nisu jedini razlog. Scola je živući sportski spomenik i sjajan uzor mladima...

Luis Scola (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Godina je 2002.; Brazil je prvak svijeta u nogometu nakon što je Ronaldo u finalu dvaput matirao Olivera Kahna, top-ljestvicama haraju Avril Lavigne, Eminem i Nelly, Star Wars: Klonovi napadaju je aktualni filmski hit, a Luis Scola igra svoje prvo finale svjetskog košarkaškog prvenstva.

Gotovo dva desetljeća kasnije, Scola je opet u finalu SP-a, a do njega je stigao na impresivan način. S 39 godina na leđima trpa gotovo 20 poena po utakmici; u tandemu s dirigentom Facundom Campazzom i srčanim popratnim orkestrom osvaja srca košarkaških, i općenito sportskih, fanova diljem svijeta.

Te 2002. u finalu se ispriječila država tada još poznata kao Jugoslavija, iako se de facto radilo o srpskoj reprezentaciji. Scola je 17 godina kasnije dočekao osvetu – u četvrtfinalu su iznenadili Srbiju, ponajvećeg favorita za zlatko. Scola ih je ''scolovao'' s 20 poena, najviše u svojoj momčadi.

Koja je tajna Scoline dugovječnosti?

U polufinalu je pala i Francuska, na kladionicama favorit nakon izbacivanja SAD-a. Scola je bio još bolji, ubacio je 28 snažnim Francuzima s najboljim obrambenim NBA igračem pod košem – Rudyjem Gobertom.

Nije novost da je Scola velemajstor i košarkaški doktor, ali nije samo znanje i iskustvo tajna njegove dominacije. U više navrata naglasio je da tajna njegove dugovječnosti leži u prehrani i spavanju.

Scola je u košarkaškim krugovima poznat kao igrač s rigoroznim planom prehrane, kojeg se drži do najsitnijih detalja. Također, raspored spavanja točno je određen – kada i koliko sna je potrebno da bi energetski uvijek bio na najvišoj razini.

Ništa nije slučajno - Scola nije prvi argentinski ''starac'' na parketu

Korijeni takvog režima prehrane i spavanja leže u zlatnoj generaciji argentinske košarke, momčadi koja je 2004. predvođena Manuom Ginobilijem osvojila zlatnu olimpijsku medalju.

Tradicionalna tjestenina s nešto mesa izbačena je s jelovnika - na argentinskom košarkaškom meniju našlo se manje ugljikohidrata, s više proteina i mnogo povrća. Također, razvili su i sistem optimalnog spavanja.

gol expired Karabatiću pukao film: Javno rekao ono što većina rukometaša misli divider

Dugogodišnji liječnik Gaučosa Diego Grippo u intervjuu za Fibinu stranicu ustvrdio je da su dobar san i prehrana tajne dugovječnosti Scole, ali i ostalih argentinskih legendi poput Ginobilija i Andresa Nocionija.

''Kad su naši igrači počeli igrati u NBA-u i najboljim europskim klubovima, donijeli su sa sobom puno znanja. Osim toga, naši treneri su se školovali u Španjolskoj i doma implementirali promjene", rekao je Grippo.

Od mlađe generacije možemo očekivati slične stvari

Grippo naglašava da je prakse starijih igrača naslijedila i mlađa generacija predvođena Campazzom (28), pa možemo, ne bude li teških ozljeda, i njih očekivati na parketima u poznim igračkim godinama.

Srčanost je oduvijek argentinska odluka, ali slučaj Luisa Scole i ostalih legendi ipak je prije svega još jedna potvrda da do uspjeha vode učenje, pametan sustav, rad, posvećenost i profesionalizam. Već sada legendarni Scola živući je spomenik i sjajan uzor, ne samo sportski, nego i životni.

U nedjelju u 14:00 čeka nas zadnji čin ove sjajne priče – Scola će preko jakih i iskusnih Španjolaca pokušati doći do prvog svjetskog zlata u karijeri. Vjerujemo da neutralni navijači neće imati dvojbe za koga navijati, čeka nas epska bitka i košarkaški klasik koji se ne propušta.

Victor Claver, Aron Baynes i Joe Ingles (Foto: AFP) Drama u polufinalu Svjetskog prvenstva: Španjolska u drugom produžetku srušila Australiju divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider