Košarka
SPORTOVI
Košarka
Prvi put svi na milijardi

Knicksi treću godinu zaredom najvredniji: U prvih pet čak tri ekipe koje neće u play-off

Prema američkom poslovnom magazinu Forbesu, New York Knicksi treću su godinu zaredom najvrednija momčad NBA-a, a prvi put u povijesti svaki od 30 klubova iz najjače košarkaške lige na svijetu vrijedi najmanje milijardu dolara.

Plesačice Knicksa (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vrijednost Knicksa, kojima prijeti da se petu godinu zaredom ne plasiraju u doigravanje, procijenjena je na 3,6 milijardi dolara. To je devet posto više no godinu ranije, a razlog je obnova dvorane u kojoj igraju domaće utakmice Madison Square Gardena, koja sada nudi nove mogućnosti zarade od sponzora i ulaznica.

Na drugom su mjestu po vrijednosti Los Angeles Lakersi s 3,3 milijarde dolara, aktualni prvaci Golden State Warriorsi treći su s 3,1 milijardom, a najvrednijih pet zatvaraju Chicago Bullsi s 2,6 milijarde i Boston Celticsi s 2,5 milijarde dolara.

Prosječna vrijednost NBA momčadi procjenjuje se na 1,65 milijardi dolara, što je 22 posto više no godinu ranije, a čak tri puta više nego prije samo pet godina.

Prema Forbesu, najveći razlog povećanja vrijednosti svih momčadi novi je ugovor o prodaji televizijskih prava iz sezone 2016/17. vrijedan 24 milijarde dolara, što je povećalo zarade klubova za 68 posto.

"Interes ulagača u NBA trenutačno je ogroman zbog snažnog gospodarskog okruženja u kojemu se nalazi te zbog mogućnosti rasta na međunarodnom tržištu na kojemu ima najbolje izglede od svih najvećih američkih sportskih liga", objavio je urednik Forbesa Kurt Badenhausen.

Jedina momčad koja je poslovala s gubitkom jest aktualni doprvak Cleveland Cavaliers zbog visokih izdvajanja za plaće igrača koji rezultiraju i velikim računom za porez na luksuz. Svejedno, Cavsi se nalaze na 15. poziciji po vrijednosti s 1,3 milijarde dolara.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider