Košarka
SPORTOVI
Košarka

Direktor Cibone dao ostavku: Bandiću, sad ti ispuni obećanje!

Nastavlja se raspad nekad europskog velikana iz Zagreba…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sad već bivši direktor Cibone Andro Knego podnio je ostavku na mjesto direktora Cibone. U priopćenju je kao razlog naveo da je to učinio na zahtjev zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je obećao pomoć ukoliko sadašnja uprava ne bude u klubu.

Mirko Novosel, jedna od najzaslužnijih osoba što Cibona danas ima svoje prostore i lijepu dvoranu, ostavku direktora Knege i dramu koju Cibona proživljava za GOL.hr prokomentirao je riječima:

„Svoje sam rekao prije mjesec dana. Neka gradonačelnik Bandić i Grad Zagreb sve preuzmu i naprave sve što žele da spase klub jer se sve raspada… Drugo nam nije preostalo“.
Na pitanje može li Grad oduzeti poslovne prostore klubu zbog čega ih tuži Novosel je rekao:
„Prostori su klupski i točka! Klub je prostore kupio od građevinskog poduzeća i sve je upisano u poslovnim knjigama. Što se toga tiče tu je sve čisto kao suza.“
 

>> Cibonina drama: Isključena struja, klub u kaosu

>> Drama pod Tornjem: FIBA i neplaćeni igrač izbacuju Cibonu iz Europe!

Priopćenje Andra Knega u cjelosti:

„Na izričit zahtjev Grada Zagreba, tj. zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića - citat: "Pomoć Ciboni da, ali ne s ovom upravom". S obzirom da se smatram odgovornim za djelovanje kluba u periodu od 14.1.2010. do danas, više ne želim biti prepreka u izvršenju obećanja pomoći gradske vlasti za spas kluba- citat M. Bandić: "Procvat Cibone za 2 do 3 tjedna"

U periodu od 10 mjeseci pokušao sam na sve moguće načine pomoći klubu koji je obilježio značajan dio moje sportske karijere. Kada sam pristupio funkciji direktora bio sam svjestan teškog stanja i odgovornosti koju preuzimam na sebe. Pored svakodnevnih ogromnih problema i bankovnih blokada naišao sam i na otpore i nesuradnju pojedinih naslijeđenih djelatnika kluba.

Više ne želim biti prepreka u izvršenju obećanja pomoći gradske vlasti za spas kluba- citat M. Bandić: "Procvat Cibone za 2 do 3 tjedna"

Od ukupno 10 mjeseci mog djelovanja primio sam naknadu samo za prvih 45 dana dok sam u istom periodu osobnim kontaktima i kredibilitetom priskrbio klubu sredstva od 1 000 000 kuna, što bi u protuvrijednosti premašilo moju plaću u cjelokupnom četverogodišnjem mandatu. Također sam pronašao rješenja za glavne probleme kluba, ali je realizacija tih rješenja bila sprječavana.

Iz gore navedenog može se zapravo prepoznati volonterski rad koji je svakako plod moje višedesetljetne povezanosti s klubom, a nikako moj osobni interes. Isto tako, lokal koji sam kao igrač prije dvadeset godina dobio na korištenje umjesto novca za dvogodišnji ugovor sigurno nije sukob interesa, kako pojedinci pokušavaju špekulirati.

Bez obzira što sam i dalje voljan pomoći klubu, nisam spreman donijeti odluke na štetu Cibone niti na štetu igrača i djelatnika kojima je Cibona dužna.

Ne želim pristati donijeti odluku, na inzistiranje Grada Zagreba, da predam cca 3 500 m2 poslovnih prostora Gradu Zagrebu (u vlasništvu KK Cibona 1/1 Savska cesta 28) u zamjenu za dug po kreditu Zabe cca 23 milijuna kuna iz razloga što je ista banka Zaba, pri kreditnom plasmanu, procijenila vrijednost nekretnina na 50 milijuna kuna. Takva odluka prouzročila bi značajnu štetu klubu u minimalnom iznosu od 27 milijuna kuna, a meni osobno, kao odgovornoj osobi, s punim pravom priskrbila sigurni kazneni progon.

Nisam pristao po pritisku gradonačelnika na stečaj s preustrojem iz dva razloga: prvi razlog je što ne postoje temeljni uvjeti za stečaj jer po samoj definiciji stečaja dugovanja kluba nisu premašila realnu imovinu kluba, a drugi razlog je što takvim potezom Cibona automatski gubi sva prava na natjecanja u Euroligi te dolazi do opadanja kvalitete hrvatske košarke.

Zaključno, svojim djelovanjem pokušao sam na svaki način pomoći klubu Cibona, ali ne želim preuzeti odgovornost za upravljanje klubom zadnjih deset godina. Odgovornost za upravljanje klubom u tom periodu treba snositi tadašnja uprava, kao i njihovi mentori, tj. osobno gradonačelnik Grada Zagreba koji ih je i osobno podržavao. Ukupan dug od cca 60 milijuna kuna u potpunosti se odnosi na period prije mog dolaska, o čemu svjedoči rezultat revizije koja je također u posjedu DORH-a i policije. Smatram da su javni istupi gradskih vlasti, tj. samog gradonačelnika, u kojima se sav teret pripisuje upravi kojoj sam ja na čelu (ukupno deset mjeseci), najbolje ogledalo povezanosti bivše uprave i njihovih mentora na čelu sa gradonačelnikom.

Iz svega gore navedenog ne želim biti prepreka za spas Cibone te se iskreno nadam da će gradski dužnosnici izvršiti svoja medijska obećanja nakon moje ostavke.

Andro Knego

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider