Košarka
SPORTOVI
Košarka
Najljepša sportska priča

Nesuđeni frizer uništio Hardena: Filmska priča ovog heroja ostavlja bez daha

Priča ovog igrača često se naziva najljepšom u povijesti košarke - skoro je odustao od košarke i postao frizer kako bi prehranio svoje četiri kćeri, ali priliku su mu dali San Antonio Spursi, a ostalo je povijest.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

San Antonio Spursi u šestoj su utakmici protiv Houston Rocketsa još jednom pokazali koliko su dobar kolektiv. Uništili su Rocketse sa 114:75 bez glavnog igrača Kawhija Leonarda i Tonyja Parkera koji se ozlijedio još u drugoj utakmici i izborili konferencijsko finale protiv Golden State Warriorsa.

James Harden imao je večer za zaborav – ubacio je samo 10 koševa uz poraznih 2/11 iz igre, a dobar dio zasluga ide i Leonardovoj zamjeni u ovoj utakmici. On je Jonathon Simmons, 27-godišnji igrač Spursa čija filmska priča ostavlja bez daha.

Simmons je odrastao u siromašnom dijelu Houstona, a nakon srednje škole igrao je za tri različita sveučilišta. Posljednje je bilo Sveučilište Houston koje je napustio prije zadnje godine kako bi se prijavio za draft. Razlog su bile njegove četiri kćeri koje je trebalo prehraniti, ali na draftu nitko nije izabrao malo poznatog igrača iz Houstona.

Nesuđeni frizer koji je posuđivao novac da bi prehranio kćeri

Simmons je ozbiljno razmišljao o odustajanju od košarke; igrajući za Sugar Land Legendse iz ABL lige nije zarađivao dovoljno i često je morao posuđivati novac kako bi kćerima kupio pelene. Malo je falilo da današnji heroj Spursa postane frizer – prema riječima njegove majke vrlo je talentiran za taj posao, a povremeno je šišao svoje prijatelje.

Međutim, Simmons je odlučio pokušati još jednom. Skupio je 150 dolara i uložio ih u probu s Austin Torosima, razvojnom momčadi Spursa. Oni su odmah prepoznali njegov potencijal - uskoro je postao član momčadi, a i samog Simmonsa je iznenadilo koliko su vremena treneri uložili u njegov razvoj.

Toliko puta opjevana organizacija Spursa još jednom je pokazala zašto je posebna i drugačija od svih ostalih. Jedan od njegovih trenera Earl Watson u nekoliko mu je navrata plaćao ručak i kupovao tenisice, a Simmons je vraćao nevjerojatnom borbenošću koja mu je i danas zaštitni znak.

Spursi su vjerojatno jedini klub sa zamjenom za superzvijezdu

Borbenost u kombinaciji s nevjerojatnim atletskim sposobnostima stvorile su od njega najboljeg obrambenog igrača razvojne lige. Bilo je to u drugoj sezoni nakon koje je igrao ljetnu ligu. Dok je autobusom putovao na utakmicu zatekao ga je poziv agenta koji mu je javio da je postao NBA igrač, a poziv je oduševljenog Simmonsa ostavio u nevjerici.

Već u prvoj sezoni njegova je priča plijenila pozornost, a nakon što je prvu utakmicu ove sezone otvorio s 20 koševa u pobjedi protiv Warriorsa svijet je definitivno saznao tko je Jonathon Simmons. Predstavom protiv Rocketsa ovaj nevjerojatan igrač ponovno je privukao pažnju. Dobio je dva vjerojatno najteža moguća zadatka – zamijeniti Leonarda i čuvati Hardena – i obavio ih odlično.

Iako je Harden djelovao demotivirano i pogubljeno na utakmici, Simmonsova obrana bila je odlična. Harden je u izravnim duelima sa Simmonsom u zadnje dvije utakmice šutirao 1/5 i izgubio šest lopti. Simmons je ostao imun na Hardenove poznate finte kojima diže protivnike, a zatim napada obruč ili forsira prekršaj na šutu za tri poena. Svi njegovi trikovi pokazali su se beskorisnima protiv Simmonsa koji je na drugoj strani stigao zabiti 18 koševa, uključujući i nekoliko atraktivnih zakucavanja koja su mu zaštitni znak.

Simmons se pojavio niotkuda i postao heroj Spursa koji su po tko zna koji put prepoznali talent tamo gdje drugi nisu, a ovakva simbioza kluba i igrača stvorila je filmsku priču koja se često naziva najljepšom u povijesti košarke.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider