Košarka
SPORTOVI
Košarka
INTERVJU

Bivši hrvatski izbornik za gol.hr o nastupima košarkaša i zašto bi išao na Srbiju

Za komentar dosad viđenog i najavu utakmice s Italijom nazvali smo bivšeg hrvatskog izbornika, a danas trenera talijanskog Pesara Jasmina Repešu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska košarkaška reprezentacija danas igra jubilarnu 100. utakmicu na Eurobasketu, a povodom dvoboja protiv domaćina Italije razgovarali smo s bivšim hrvatskim izbornikom Jasminom Repešom.

 

Još dvije utakmice ostale su do kraja natjecanja po skupinama i nije svejedno s kojeg će mjesta Hrvatska u osminu finala. Za komentar viđenog i najavu utakmice s Italijom nazvali smo bivšeg izbornika, a danas trenera talijanskog Pesara Jasmina Repešu.

 

''Dosad nismo bili konzistentni. U prvoj utakmici imali smo period od 5. do 20. minute koji je bio loš. Zaista loš. Prije svega, taj povratak u obrani. Drugo poluvrijeme smo odigrali dobro i šteta da kod minus dva nismo uspjeli prelomiti i dobiti utakmicu.''

''Međutim, to je bila prva utakmica protiv favorita skupine. Prvotni cilj je bio proći skupinu i ne treba ništa shvaćati tragično, ali ni euforično. Ono što je ključno da se bez prevelikog stresa prođe u drugi krug, da se diže forma i da se onda bude najbolji kad bude najpotrebnije'', rekao je u uvodu hrvatski stručnjak pa se osvrnuo na Estoniju:

''Utakmica s Estonijom je prva koja se morala dobiti. Očekivao sam veću nervozu nego uobičajeno i takva je otprilike bila utakmica. Jako nervozna. Imali smo dva puta priliku prelomiti utakmicu, ali bitno je da smo dobili ove dvije i da mirnije možemo odigrati iduće utakmice. Važno je nastaviti pobjeđivati kako bi stvarali pobjednički mentalitet. No, ono što je najbitnije je da popravimo igru i budemo konzistentni svih 40 minuta i da u onim segmentima, koji dosad nisu bili najbolji, popravimo taj pomak.''

Spomenuli ste da treba popraviti igru u određenim segmentima. Koji bi to segmenti bili?

''Gledao sam utakmicu protiv Estonije iz prvoga reda, a pošto sam trener, nije dobro da je gledam iz prvog reda. Rekao mi je Kruno Simon da je nekoliko puta čuo kako sam viknuo: Trčite više! Rekao bih da je bez laganih poena teško dobiti bilo koga, a mi smo protiv Estonije imali valjda četiri lagana poena.''

''Momci su pokazali nenormalnu volju u obrani. Bili su povezani, pričali, preuzimali i tukli se za pozicije te bi zaista bilo neodgovorno dati tu bilo kakvu primjedbu. Međutim, ono što je strašno bitno da iz takvih obrana nismo ništa pretvorili u laki poen. Od visokih koji nemaju naviku trčati tako da odmah napadaju koš do vanjskih igrača koji nemaju šutove u tranziciji u ranoj fazi napada. To su šutovi koji se danas uzimaju, a mi u Bogdanoviću i Hezonji imamo takve igrače'', objasnio je Jasmin Repeša za gol.hr pa nastavio:

''Zašto je bitan taj lagani poen? Jer to daje samopouzdanje. Igrati samo pet na pet na pola terena nije lako i to je nešto što ako ćemo htjeti dobiti velike utakmice, morati značajno popraviti. Razumijem da je bio veliki stres i da je puno toga bilo pod ručnom, ali to je definitivno segment igre koji mora biti bolji.''

Italija je protivnik kojega najbolje poznajete, neki od njih su vaši igrači i kako vidite tu utakmicu. Odnosno koje su to stvari na koje treba paziti, a koje bi mogle biti prednost Hrvatske?

''Kako sam rekao koliko je bitno da se dođe do laganih poena, toliko je važno da se zaustave lagani poeni. Danas tko dođe do nekih 40-ak poena kroz kontranapad, skoka u napadu i slobodna bacanja, taj dobiva utakmicu 20 razlike. To je jednostavno praksa. A Talijani puno trče i uzimaju dosta šutova u dotrčavanju i naš prvi zadatak je defenzivna tranzicija. Brzi povratak u obranu i zaustavljanje lopte. Da smo svi ispod nivoa lopte''

''Njima uglavnom Melli i Polonara pokrivaju visoke pozicije, a oni su igrači koji otvaraju reket te imaju dobru suradnju s vanjskom linijom u kojoj je nekoliko igrača koji mogu ući u seriju poput Fontecchija i Tonuta. Melli je tu jako bitan igrač, ne samo zbog šuta, nego i razumijevanja igre i separacije koju stvara.Protiv takve momčadi važno je svesti ih pet na pet i dobro koristiti visoke igrače, ne samo čekati hoće li netko promašiti.'', izjavio je bivši hrvatski izbornik.

Italija je nakon poraza od Ukrajine u nezavidnom položaju. Još nije osigurala prolaz, a prijeti joj i četvrto mjesto koje vodi na daleko najbolju reprezentaciju iz druge skupine i jednog od favorita za zlato Srbiju.

''Pa ja to malo drugačije gledam. Osobno bih odmah išao na Srbiju. Zašto to govorim? Srbija po svemu ispada apsolutni favorit, što znači da si ti apsolutni autsajder, a igra se jedna utakmica. Na njima je ogroman pritisak, a ti nemaš što za izgubiti protiv momčadi s kojom se lako možeš sresti već u idućoj fazi'', zaključio je hrvatski trener zanimljivom opservacijom.

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider