Košarka
SPORTOVI
Košarka
Privremeni dogovor

Igrači ipak popustili i prekida se štrajk u NBA ligi!

Nakon maratonskih pregovora koji su trajali više od 15 sati, igrači su ipak popustili i prekidaju štrajk u NBA ligi, ipak, još nije sve gotovo...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon tajnog sastanka koji su započeli u utorak, odvjetnici i predstavnici dviju strana ponovno su sjeli za stol u petak i nakon više od 15 sati pregovora dogovorili da će pokušati spasiti sezonu. Ovaj privremeni dogovor još mora biti ratificiran i odobren od strane vlasnika te igrača, ali napravljen je ogromni korak.

“Postigli smo usmeni tj. privremeni dogovor. Sada slijede tehnički dogovori, ali optimisti smo i vjerujemo da će NBA sezona početi na Božić, 25. prosinca,” rekao je komesar NBA lige David Stern.

“Mislimo da je svima u interesu da uspijemo postići konačan dogovor i spasimo što se da spasiti”, rekao je izvršni direktor Sindikata igrača Billy Hunter za New York Post.

Za potvrdu prekida lockouta koji je u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta trajao 149 dana, točnije od 1.srpnja dovoljan je 50 posto plus jedan glas za potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Što znači da 15 od 29 vlasnika NBA momčadi mora reći da, dok 430 i više igrača također mora dati svoj pristanak kako bi se okončao štrajk. Prema dogovoru, igrači i vlasnici bi prihode trebali dijeliti u omjeru 50-50.

Proces ratifikacije ugovora kod igrača postaje složen proces jer su oni raspustili svoj sindikat 14. studenog te su tužili NBA zbog monopola u Minnesoti. Sada bi igrači trebali odustati od te tužbe i ponovno osnovati sindikat kako bi glasovali o novom kolektivnom ugovoru.

Kako prenosi sportski kanal ESPN, ako NBA zbilja počne 25. prosinca sve ukupno će imati 66 utakmica. Trening kampovi trebali bi se otvoriti 9. prosinca. Stern je kazao i kako će biti potrebno 30 dana od postizanja dogovora do prve utakmice. Uz promjene u rasporedu novu sezonu bi trebali otvoriti Boston Celticsi u gostovanju kod New York Knicksa, a slijedili bi ih Miami i Dallas, a nakon toga Chicago i LA Lakersi.

Sukob između poslodavaca i igrača počeo je 1. srpnja kada je istekao stari kolektivni ugovor, Dvije su se strane sukobile oko podjele četiri milijarde godišnjih prihoda i oko načina postavljanja gornje granice (salary cap) za plaće igrača. (M.I./Hina)
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider