Košarka
SPORTOVI
Košarka
POČETAK PRETKVALIFIKACIJA

Hrvatski košarkaši u velikoj drami savladali Poljsku na gostujućem terenu

Hrvatska je u najjačem sastavu uspješno prošla na papiru najteži ispit pretkvalifikacija za Eurobasket 2025.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Imperativ pobjede u prvoj službenoj utakmici košarkaške reprezentacije Hrvatske ovog kolovoza i rujna sigurno je otežao posao u Poljskoj, no isti je naša reprezentacija uspjela apsolvirati na račun sjajno odigranog drugog poluvremena.

Hrvatska je Poljsku savladala rezultatom 72:69 i to nakon što su domaćini na poluvremenu vodili rezultatom 31:21. 

Ipak, u drugom poluvremenu probudili su se neki igrači, prije svega Bojan Bogdanović, na kraju mu se s dvije bitne vezane trice pridružio Mario Hezonja te je uz nezaobilaznu dramu u završnici ipak ostvarena vrlo važna pobjeda.

Poljaci vodili cijelo prvo poluvrijeme

Poljaci su brzo poveli rezultatom 5:0, a prednost su držali cijelu prvu četvrtinu, koja je završila rezultatom 15:11. Ipak, zahvaljujući dobroj završnici Hrvata, budući da je najveća prednost bila 15:6.

Druga četvrtina otvorena je tricom Gnjidića, no domaći opet bježe na +7, a nešto kasnije odlaze i na dvoznamenkastu prednost 29:18, da bi se na poluvrijeme otišlo s 31:21.

Bojan, Zubac i Simon preokrenuli stvari u trećoj četvrtini

Srećom, u drugom dijelu bude se najbolji hrvatski igrači. Prije svih Bojan Boganović, na čijim krilima je prednost smanjena, no sjajno je igrao i Ivica Zubac pod košem. Došlo je do 34:32, no onda novi pad i Poljaci bježe na 42:34. Slijedi novi dobar period Hrvatske i prvo vodstvo na utakmici 45:44. Došlo je ono tricom Krune Simona, 98 sekundi prije kraja trećeg perioda, koji je završio našom prednosti, 49:47.

U posljednjoj četvrtini se probudio najbolji poljski igrač, Mateusz Ponitka, koji je držao svoju momčad u igri gotovo do samog kraja. Pet minuta vodstvo se izmijenjivali, sve dok gore navedeno tricom nije Poljake doveo u vodstvo 57:53. Vraća se Hrvatska poenima Simona i Darija Šarića, a onda kreću dramatične posljednje četiri minute.

U posljednji dvije minute Poljaci ulaze sa 64:62, no onda dva napada u nizu Mario Hezonja, do tada većinom rezerviran, ubacuje trice i Hrvatska je na +4. Ponitka ih je još jednom vratio u život, nakon čega je ipak promašio šut za vodstvo. Ivica Zubac onda je ubacio dva slobodna bacanja, Hrvatske se nakon toga obranila, a na +5 utakmicu odvodi Jaleen Smith. Do kraja je Ponitka samo smanjio na tri poena razlike.

Hrvatsku je predvodio Ivica Zubac s 19 poena i deset skokova, dok je Bojan Bogdanović ubacio 16, uz šut 5/12. Hezonja je ubacio deset, Šarić i Simon po devet, Smith šest, a Gnjidić tri poena. Prvi asistent bio je Šarić sa šest uspješnih dodavanja. Domaće je predvodio Ponitka, koji je ubacio 26 poena uz sjajni šut 9/15, a dodao je po šest skokova i asistencija.

Idući susret Hrvatska igra u nedjelju protiv Švicarska, a domaćin je utakmice je Opatija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX