Košarka
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"
Košarka
Rađa i izbornik objasnili

Kako je ''izgubljena generacija'' osvojila povijesno srebro? "Prije nisu imali vođu, nego poslušnika"

"Samo s poštenim radom i poštenim biranjem na svim pozicijama možemo ići naprijed", rekao je Dino Rađa.

Hrvatska U20 košarkaška reprezentacija (Foto: Fiba Europe) (Foto: Fiba Europe)

Hrvatska U-20 košarkaška reprezentacija vraća se s Europskog prvenstva u Njemačkoj sa srebrnom medaljom! Čudesan niz naših mladih košarkaša stao je u posljednjoj utakmici - finalu protiv Izraela koji je bio bolji 80:66.

Na parketu su slavili Izraelci, ali razloga za slavlje itekako ima i hrvatska košarka. Prvi put U20 reprezentacija ušla je u finale Europskog prvenstva i iz Njemačke se vraća sa srebrom oko vrata.

"Emocije su izuzetno velike. Mislim da smo - ne da mislim nego vjerujem da smo napravili veliku stvar, pogotovo za igrače koji su bili do prije par godina proglašeni neperspektivnima - koji jednostavno nemaju što tražiti u našoj košarci'', rekao je Damir Rajković, izbornik hrvatske U20 košarkaške reprezentacije.

Ova generacija prije samo dvije godine prozvana je ''izgubljenom'', nakon što je kao U18 momčad ispala u diviziju B - svojevrsnu drugu ligu. No otada, ističe Dino Rađa, igrači su znatno napredovali, a velike zasluge za to pripisuje i izborniku Rajkoviću.

"Samo s poštenim radom i poštenim biranjem na svim pozicijama možemo ići naprijed. Nažalost to dugo godina nije bio slučaj i zato jesmo bili tu gdje jesmo, zato jesu bili izgubljeni jer nisu imali vođu, nego su imali poslušnika'', rekao je Rađa, predsjednik Stručnog savjeta HKS-a.

Rajković: "Sve je stvar pristupa, treninga i voljnog momenta"

Nakon mnogo vremena igra jedne mlade hrvatske reprezentacije nije se oslanjala na jednog ili dvojicu pojedinaca koji dominiraju u svom godištu. Izbornik Rajković uspio je uvjeriti momke kako put do uspjeha jamči brz protok lopte, timska košarka i čvrsta obrana.

''Dečkima smo pokušali objasniti da je za mene osobno kao trenera nemoguće da Španjolci mogu igrati brzo, da Srbi mogu igrati agresivno, Crnogorci isto, Francuzi mogu biti atletični - ja sam rekao zašto mi ne možemo?! Pa ja mislim da je to samo stvar pristupa, treninga i voljnog momenta. Mislim da smo to utuvili igračima u glavu, da su to oni shvatili", rekao je Rajković.

Ono što posebno raduje jest činjenica da, osim centru Krešimiru Ljubičiću, najveće zasluge za europsko srebro pripadaju - dvojici playmakera.

Playmakeri u centru uspjeha

Splitov Mate Kalajžić bio je najbolji hrvatski strijelac i, vjerovali ili ne, naš prvi skakač te je izabran u najbolju petorku prvenstva. Druga naša jedinica i kapetan ove vrste, Cibonin Karlo Uljarević, drugi je najbolji asistent na turniru.

S obzirom na to da je ova pozicija godinama isticana kao najtanja u A vrsti, s pravom se postavlja pitanje: leži li u ovom dvojcu dugoročno rješenje za mjesto razigravača?

''Obojica su bili u seniorskoj reprezentaciji, to nije slučajno'', smatra Rađa.

"Playmajkeri se razvijaju do svoje neke 25.-26. godine. Znači ako dobiju pravi prostor u igri i pravo razvijanje kroz svoje klubove - onda sigurno da se od njih može očekivati puno", rekao je Rajković.

A baš je savjet da pronađu klubove u kojima neće sjediti na klupi bio i posljednji koji je izbornik Rajković uputio svojim srebrnim momcima. Nadamo se da ga neće ignorirati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider