Košarka
SPORTOVI
Košarka
petrović može biti zadovoljan

Hrvatska prokockala pobjedu i titulu: Poznata četiri imena za Eurobasket?

U Kini je završen košarkaški Kup Borislava Stankovića na kojem je Hrvatska okončala nastup porazom u finalu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Košarkaška B reprezentacija Hrvatske u nedjelju je u kineskom Shenzhenu poražena od B reprezentacije Njemačke sa 65-69 (16-20, 17-12, 26-20, 6-17) i tako osvojila drugo mjesto na Kupu Borislava Stankovića.

Izabranici Aleksandra Petrovića neporaženi su prošli grupnu fazu natjecanja, ali su im Nijemci u finalu uzvratili za poraz u prvom dvoboju na turniru u Shenzhenu, na kojem je treće mjesto osvojila Kina, a četvrto Egipat.

Hrvatska je sve do 6:40 minuta prije završetka utakmice djelovala kao momčad koja će neporažena završiti natjecanje i podignuti pobjednički trofej. U tom trenutku naši su košarkaši vodili sa 65-56 i kontrolirali ritam utakmice. Međutim, kao što su imali prazan hod na početku utakmice, kad su Nijemci poveli sa 10-0, tako su Petrovićevi izabranici loše odigrali i završnicu u kojoj su Nijemci napravili 13-0 i postali pobjednicima Stankovićeva kupa.

"Obrnuta utakmica od one u skupini, samo što je bila znatno važnija. Šteta jer na sedam razlike na šest minuta prije kraja prestali smo trčati, prestali napadati i to je bio osnovni problem. Ključni igrač, Buva je ostao bez snage i jednostavno na energiju i atletiku Nijemci su nas ‘prelomili’. Praktično još na 1:40 minuta do kraja imamo egal i dva bacanja Bilinovca…Što reći? Njemačka je na kraju iskoristila naše pogreške i zasluženo dobila. Šteta zbog tih zadnjih šest minuta jer mislim da smo na cijelom turniru izgledali dobro i šteta što ovu utakmicu nismo zatvorili. Međutim, to je u svakom slučaju škola koja prvenstveno igračima može donijeti puno dobroga", rekao je izbornik Petrović.

U završne dvije minute ušlo se s rezultatom 65-65. No, prvo je na minutu i pol prije kraja Josip Bilinovac promašio dva slobodna bacanja, a Ismet Akpinar na drugoj strani tricom donio Nijemcima vodstvo 68-65. Naša reprezentacija je imala dva napada za izjednačenje, ali su pokušaji za tricu Tomislava Zubčića i Dominika Mavre bili neprecizni. Dominic Lockhart je 11 sekundi prije kraja pogodio jedno od dva slobodna bacanja za konačnih 69-65.

I u ovoj je utakmici najbolji igrač naše reprezentacije bio centar Ivan Buva koji je uz 20 koševa imao i 10 skokova. Zubčić je postigao 14 poena uz šest skokova, a Mavra i Ivan Ramljak su ubacili po 10 koševa svaki. Nijemce je do pobjede predvodio Robin Amaize sa 15 koševa, pet skokova i tri asistencije, a po 10 poena postigli su Akpinar i Sid-Marlon Theis.

Amaize je, ujedno, proglašen i najkorisnijim igračem turnira, a uz njega su u najboljoj petorci mjesto našla i dvojica hrvatskih košarkaša, Ivan Buva i Tomislav Zubčić.

Izbornik hrvatskih košarkaša Aleksandar Petrović najavio je da će po završetku turnira objaviti imena četvorice igrača koji će se iz ove momčadi 27. srpnja priključiti jedanaestorici A reprezentativaca na pripremama za Eurobasket. Ako je suditi prema onome što su pokazali u Kini, u toj bi četvorici svakako trebali biti Buva, Zubčić i Mavra, a izgledno je da će preostalo mjesto na poziciji vanjskog igrača popuniti Ivan Ramljak.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider