Košarka
SPORTOVI
Košarka
TO JE TO!

Čuda su moguća: Hrvatski košarkaši dobili mjesto na Olimpijskome pretkvalifikacijskom turniru!

U Europi će se odigrati dva turnira s po osam ekipa, a samo pobjednici turnira osvajaju mjesto na Olimpijskima kvalifikacijskim turnirima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Središnji odbor međunarodne košarkaške federacije FIBA-e konačno je odlučio o sustavu natjecanja i datumima Olimpijskih pretkvalifikacijskih turnira, kao i o onom najvažnijem za našu reprezentaciju, sudionicima pretkvalifikacija, što nam još uvijek pruža nadu u odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024.

Naime, osim 12 reprezentacija iz drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023., a koje se na to natjecanje neće uspjeti plasirati, u pretkvalifikacije za Olimpijske igre idu i tri pobjednika skupina Pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025., ali i sljedeća najbolja ekipa prema rang-ljestvici FIBA-e, a to su Poljska, Rusija, koja trenutačno nema pravo nastupa, i Hrvatska.

gol expired Španjolski prvoligaš želi kupiti Josipa Brekala: Oglasio se i klub divider

S obzirom na to da se u našoj pretkvalifikacijskoj skupini za EP 2025. nalazi i Poljska, koja će izgledno biti prva u skupini, tako je Hrvatska nadomak olimpijskih pretkvalifikacija kao najbolja po FIBA-inu rangu nakon Poljske.

Naravno, Hrvatskoj još slijedi krug europskih pretkvalifikacija u veljači 2023., i to utakmica sa Švicarskom u gostima te s Austrijom kod kuće, no mjesto u olimpijskim pretkvalifikacijama vrlo je opipljivo. Valja naglasiti i to da je to prvi put da se olimpijske pretkvalifikacije i igraju, a datumi predviđeni za ovo natjecanje su od 12. do 20. kolovoza 2023.

U Europi će se odigrati dva turnira s po osam ekipa, a samo pobjednici turnira osvajaju mjesto na Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima. Plastično rečeno, u pretkvalifikacije ide 16 europskih ekipa, a samo će dvije i dalje sanjati olimpijski san.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider