Košarka
SPORTOVI
Košarka
kukoč rekorder

Od Dražena do Bogdanovića: Evo kako su Hrvati igrali u NBA playoffu

Najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović u Wizardsima je nešto manje od dva mjeseca i u tom razdoblju odigrao je 26 utakmica, uz prosjek od 12,7 koševa po susretu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bojanu Bogdanoviću, koji je slavio u prvoj utakmici doigravanja, ovo nije prvi nastup u playoffu. Prije dvije godine u dresu Brooklyna igrao je, također, protiv Atlante. Netsi su ispali s 4:2, a Bojan u prosjeku zabijao nešto više od 10 koševa.

Bogdanović je deveti Hrvat koji je zaigrao u playoffu NBA lige. Prvi je bio, naravno, Dražen - koji je u doigravanju igrao i s Portlandom i s New Jerseyem. Prvi nakon njega bio je Stojko Vranković, potom su slijedili Kukoč, Rađa i Tabak.

U novom mileniju, prije Bogdanovića, atmosferu playoffa osjetili su i Šundov, Giriček, te Planinić. Objektivno, Vranković, Tabak - usprkos osvajanja naslova s Houstonom, te Šundov i Planinić imali su simboličku ulogu u playoffu, a pogledajmo brojke ostalih.

Dražen Petrović tri je puta igrao u playoffu, te odigrao 29 utakmica. U svojoj debitantskoj NBA sezoni otišao je do velikog finala s Portlandom, a najefikasniji bio je 1992. kada je za Netse protiv Clevelanda prosječno ubacivao više od 24 koša.

Najviše playoff utakmica ima, dakako, Toni Kukoč. Čovjek koji je s legendarnim Bullsima osvojio tri naslova, a u doigravanju još igrao s Philadelphijom i Milwaukeejem. Upravo je iz sezone s Bucksima i najveći prosjek koševa.

Dino Rađa s Bostonom je u doigravanju bio 1995. U porazu od Shaquilleovog Orlanda prosječno je ubacivao 15 koševa, uz 7 skokova. Gordan Giriček jedini je, uz Kukoča, s tri različita kluba igrao playoff. Orlandom, Utahom i Phoenixom. Najdalje, do finala Zapada, otišao je s Jazzerima, a najviše zabijao u Orlandu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider