Košarka
SPORTOVI
Košarka
tko će ispuniti san?

NBA zvijezde love prvi prsten prvaka, a sve ih povezuje - LeBron James

Treću sezonu zaredom u velikom finalu NBA lige sastat će se Golden State Warriorsi i Cleveland Cavaliersi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U ranojutarnjim satima petka započinje veliko finale NBA lige, u kojem se po treću godinu zaredom susreću Golden State Warriorsi i Cleveland Cavaliersi. Nikada prije u povijesti NBA lige nisu tri sezone uzastopno finale igrale dvije iste momčadi. I uoči početka sezone Warriorsi i Cavsi su bili veliki favoriti za finale, a to su ostvarili na nevjerojatno uvjerljiv način u doigravanju (Golden State 12-0, Cavaliersi 12-1).

Većina igrača obje momčadi ima prsten NBA prvaka, osvojen u posljednje dvije godine, no isto tako obje momčadi imaju po dvoje vrhunskih košarkaša koji i dalje love svoj premijerni prsten. U redovima Warriorsa riječ je o Davidu Westu i Kevinu Durantu, a kod Cavaliersa Kyleu Korveru i Deronu Williamsu.

Durant i West "ne znaju" protiv LeBrona

Za 36-godišnjeg Westa bit će to prvo veliko NBA finale, nakon što u dva navrata nije uspio proći finale Istočne konferencije. Igrao je 2013. i 2014. godine u dresu Indiane finale Istoka i oba je puta izgubio od Miami Heata LeBrona Jamesa. Prve godine je bilo 4-3, a druge 4:2 za momčad s Floride.

Nakon sezone 2014/2015 kada Indiana nije uspjela izboriti doigravanje, West je odlučio ne odigrati posljednju godinu s Pacersima, te se odrekao velikog ugovora (12 milijuna dolara) kako bi potpisao za San Antonio Spurse za svega 1.5 milijuna po sezoni. Odradio je jednu sezonu, u kojoj su Spursi poraženi u polufinalu Zapadne konferencije od Oklahome City Thunder.

Na početku ove sezone potpisao je novi minimalac s Warriorsima, te će po prvi kut u karijeri igrati veliko finale, a na putu do prvog prstena stoji mu opet on - LeBron James!

Kevin Durant povukao je prošlog ljeta nepopularan potez i potpisao za momčad koja je porazila njegov Thunder u finalu Zapada, iako je s Russellom Westbrookom imao vodstvo u seriji 3-1. Golden State je, s Durantom u momčadi, uvjerljivo bio najbolji u regularnom dijelu sezone, a u playoff je krenuo kao nijedna momčad u povijesti NBA lige (12-0).

Analitičari i stručnjaci vide Golden State kao velikog favorita za naslov, a na Duranta stavljaju ogroman pritisak da sada mora osvojiti trofej prvaka, kada je već otišao iz Oklahome i zgrozio mnoge fanove odlaskom u Warriorse. I on je već igrao finale protiv LeBrona Jamesa, ali ono veliko 2012. godine. Miami je slavio u finalu s 4-2, te uskratio Durantu i Westbrooku titulu prvaka.

Williams i Korver u finalu po prvi put

Kod Cavsa je situacija nešto drugačija, jer su Williams i Korver došli usred sezone kao želje prvaka. No njihov cilj je također osvajanje titule prvaka, nešto što nisu uspjeli ostvariti s Utah Jazzom ili Chicago Bullsima.

Mnogi zaboravljaju, ali Korver je prije Atlante Hawks bio u momčadi Bullsa, s kojima je 2011. godine igrao finale Istočne konferencije i izgubio od Miami Heata LeBrona Jamesa (4-1). Nakon toga je 2015. godine igrao ponovno u finalu Istoka (s Hawksima) i ponovno je izgubio od momčadi koju predvodi James. Bilo je 4-0 za Cavse koji su potom poraženi u finalu od Warriorsa s 4-2.

Sada je po prvi put u velikom finalu NBA lige, no ovoga puta s LeBronom pored sebe, a ne protiv sebe.

Williams (32) je 2007. godine bio najbliži velikom finalu, no tada je njegove Jazzere zaustavio San Antonio u finalu Zapada. Bilo je 4-1 za Spurse, koji su potom spriječili LeBrona da osvoji svoj prvi NBA naslov prvaka.

Williams se s Jamesom susreo 2014. godine u polufinalu Istoka kada je nosio dres Brooklyn Netsa. Miami je prošao u finale s 4-1, u kojem ga je pobijedio San Antonio i uzvratio za lanjski poraz.

Četiri sjajna igrača u finalu NBA lige love najveći trofej svoje sportske karijere. Dvojica će na kraju ostvariti svoj san, a dvojica će morati probati dogodine ponovno. Osim za Duranta, ovo je možda posljednja prilika za Westa, Williamsa i Korvera da osvoje NBA naslov.

Zanimljivo, nijedan od ove četvorice igrača nikada u doigravanju nije pobijedio  momčad koju je predvodio LeBron James...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider