Košarka
SPORTOVI
Košarka
Drugi najmlađi u ligi

Pala prva glava u NBA-u: Hrvatski košarkaš ostao bez trenera

Nakon tri uvodna poraza, s ukupnom koš-razlikom minus 92, 38-godišnji Earl Watson više nije trener NBA momčadi Phoenix Sunsa, za koje igra hrvatski reprezentativac Dragan Bender, objavio je klub na svojoj službenoj stranici.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako Sunsi, uz Chicago, imaju najmlađu momčad u NBA ligi, najteži poraz (124-76) u klupskoj povijesti koji su pretprjeli na svom terenu u prvoj utakmici sezone protiv Portlanda te još jedno gorko iskustvo na gostovanju kod Los Angeles Clippersa (130-88), doprinijeli su najbržem otkazu u recentnoj povijesti lige. Kraće se na klupi jedne NBA momčadi od Watsona zadržao samo Dolph Schayes koji je Bufalo Bravese vodio u prvoj utakmici sezone 1971-72.

Watson je na mjesto trenera Phoenixa stigao u veljači 2016. godine, nakon što je tadašnji čelni čovjek struke u Sunsima Jeff Hornacek dobio otkaz. Do travnja je uz Watsonovo ime stajala oznaka "privremeno", da bi tada dobio povjerenje klupskog vodstva i poveo mladu momčad Sunsa od početka prošle sezone koju je Phoenix završio s učinkom 24-58. Watsonov ukupni učinak na klupi Sunsa bio je 33-85, što vjerojatno ne bi bio problem da mu se nisu dogodila dva teška poraza, a do njih su Sunsi u 49-godišnjoj klupskoj povijesti samo četiri puta izgubili s 40 ili više koševa razlike.

Kao 38-godišnjak, koji je 10 godina proveo igrajući u NBA ligi, a u nju stigao sa sveučilišta UCLA, Earl Watson bio je drugi najmlađi trener, odmah iza stratega Lakersa Lukea Waltona.

Zanimljivo, ova sezona je u NBA ligi bila specifična i po tome što se prvi put u povijesti dogodilo da su svi klubovi u nju krenuli s istim trenerima s kojima su započeli i prošlu.

Watson je bio 17. trener u povijesti Sunsa. Za njegovim stalnim nasljednikom potraga je tek počela, a nije nemoguće da to bude "privremeni trener" Jay Triano, koji je kao glavni trener Toronto Raptorsa od 2008. do 2011. imao učinak 87-142. Triano je bio prvi Kanađanin koji je dobio posao glavnog trenera u NBA ligi, a uz poziciju pomoćnika u Sunsima, obnaša i dužnost izbornika reprezentacije Kanade.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider